Els càmpings gironins inverteixen 5 milions en la millora de l'eficiència energètica

El sector ha reduït més de la meitat la despesa d'aigua en 20 anys

La teulada d'un edifici del càmping Begur ple de plaques solars | ACN La teulada d'un edifici del càmping Begur ple de plaques solars | ACN

Els càmpings gironins han invertit 5 milions d'euros en mesures per millorar l'eficiència energètica i la gestió de l'aigua des de principi d'any, tal com assegura l'Associació de Càmpings de Girona (ACS). L'objectiu és mantenir el lideratge en l'àmbit de la sostenibilitat i reduir la petjada de carboni del sector en l'àmbit turístic. De fet, avui en dia la mitjana de consum d'aigua per unitat d'acampada està als 180 litres per persona i dia i en alguns establiments s'arriba als 130. L'associació ha fet una enquesta entre els seus associats on apunten que els càmpings gironins han reduït més d'un 50% el consum d'aigua en els últims 20 anys.

Gairebé la meitat dels càmpings gironins compten amb distintius sostenibles i ecològics. De fet, asseguren que són el sector més sensible, ambientalment parlant, i per això treballen per reduir la petjada de carboni i millorar la sostenibilitat dels establiments. En els últims 20 anys els empresaris han impulsat mesures de millora en la gestió de l'aigua com ara instal·lar depuradors o reaprofitar l'aigua de la pluja pels vàters o pel reg.

Més info: Les piscines dels càmpings catalans estaran "en ple funcionament" a l'estiu

Un 74% dels establiments tenen sistemes per reutilitzar l'aigua, tal com apunta una enquesta que ha fet l'associació entre tots els seus membres. També destaca la implementació de la domòtica, ja que més de la meitat dels càmpings tenen sistemes intel·ligents per controlar el reg i les calderes, entre d'altres. En alguns negocis hi ha comptadors individuals d'aigua per sectors i fan lectures diàries per detectar consums més elevats de l'habitual o fuites i avaries. A més, fan formació sobre l'ús de l'aigua i sensibilitzen els treballadors perquè estalviïn al màxim aquest recurs. En molts establiments també s'ha optat per posar aixetes amb sensor o polsador per evitar el malbaratament d'aigua per part dels clients i s'han col·locat cartells per conscienciar-los de fer-ne un ús responsable.

En els últims 20 anys els empresaris han impulsat mesures de millora en la gestió de l'aigua com ara instal·lar depuradors o reaprofitar l'aigua de la pluja pels vàters o pel reg

En matèria energètica, els establiments gironins també han apostat per instal·lar fonts d'energies renovables. Avui dia hi ha més d'un 50% de càmpings que tenen plaques fotovoltaiques i la meitat utilitzen plaques solars tèrmiques. De fet, l'ACS apunta que hi ha establiments que generen pràcticament 1.000 KWh. En l'àmbit de la mobilitat, un 40% té vehicles elèctrics i un 62% té punts de càrrega per a cotxes. De mitjana, cada establiment té tres carregadors. En alguns càmpings tres quartes parts de l'energia que consumeixen ja prové de fons d'energia renovables.

Més informació
Els càmpings catalans celebren els seus 70 anys amb el primer congrés del sector
Els càmpings catalans, a l'alça: pugen un 10% els visitants
Avui et destaquem
El més llegit