Ciments Molins guanya 51,1 MEUR tot i la caiguda de facturació

El canvi de divises impacta en els resultats de la companyia i guanya un 22% més fins setembre

Ciments Molins ha obtingut un benefici de 51,1 milions d'euros els primers nou mesos de l'any, un 21,9% més que el mateix període del 2015, malgrat que la facturació ha caigut un 13,7% fins a 408,4 milions (en termes NIIF), ha informat aquest dimecres en un comunicat. Si es té en compte el criteri proporcional, amb les empreses on el grup té una participació inferior al 50%, la facturació arriba als 504,4 milions d'euros. 

La companyia ha argumentat que la desfavorable evolució de les divises, fonamentalment el peso argentí, ha penalitzat el resultat d'explotació en 22 milions, compensat per una millora de les operacions i per un menor import de les provisions per deteriorament, ja que el setembre 2015 s'incorporava un deteriorament d'actius a la filial tunisiana.

Alhora, la depreciació de les divises, especialment el peso argentí i el pes mexicà, ha perjudicat al benefici net del període en aproximadament 17 milions: amb el mateix tipus de canvi que l'aplicat fa un any, el creixement del resultat net hauria estat un 63% superior al del 2015, segons la multinacional catalana.

Amb aquests resultats i la generació de caixa, el deute net de la companyia s'ha reduït en 24 milions d'euros fins a 165 milions.

Negoci segons mercats
Mèxic és el principal focus del creixement dels resultats del grup al compensar l'impacte de la depreciació del peso amb una millora de marges, i l'ampliació de capacitat de la planta d'Apazapan entrarà en funcionament durant l'últim trimestre d'aquest any.

També Tunísia ha millorat marges, del 15% al 23%, gràcies als plans d'eficiència i reducció de costos que s'han posat en marxa i "tot i un entorn difícil i de la debilitat de la demanda al país i als països veïns".

A Espanya, el mercat segueix mostrant debilitat en els volums com a conseqüència de la gran caiguda de l'obra pública, mentre que a l'argentina s'aconsegueixen mantenir els marges d'ebitda sobre vendes tot i la inestabilitat provocada per la forta devaluació del pes.

Els resultats es deterioren a l'Uruguai i lleugerament a bangla Desh com a conseqüència de la caiguda del mercat i de l'excés d'oferta i el seu impacte en preus respectivament, ha explicat Ciments Molins.

Increment de capacitat productiva
El desenvolupament dels projectes d'increment de capacitat de fabricació a Mèxic, Bolívia i Colòmbia segueix en línia amb allò estimat en els respectius plans de negoci i està prevista l'entrada en funcionament dels dos primers durant l'últim trimestre d'aquest any.

L'ampliació de la planta d'Apazapan (Mèxic) suposarà un augment de capacitat de la filial mexicana del 20% (1,3 milions de tones), amb una inversió estimada de 140 milions de dòlars nord-americans.

La planta d'Itacamba (Bolívia) tindrà una capacitat de 0,9 milions de tones i suposarà una inversió de 185 milions de dòlars.

També segueixen el programa previst els treballs per a la construcció d'una nova planta d'1,35 milions de tones a Colòmbia, en associació amb el grup colombià Corona.
Avui et destaquem
El més llegit