Comerç i restauració catalana: resiliència a la pandèmia

Catalunya acaba el 2020 amb un creixement de les activitats de comerç i restauració tot i la crisi del coronavirus

Algunes botigues del centre de Girona | ACN Algunes botigues del centre de Girona | ACN

El comerç i la restauració han demostrat una gran capacitat de supervivència durant el 2020, l'any de la crisi del coronavirus. Així es desprèn d'un estudi de la Cambra de Comerç de Sabadell sobre l'impacte de la covid-19 sobre aquests sectors. Catalunya va acabar l'any amb 191.931 activitats registrades de comerç al detall i restauració, un miler més que el 2019. Tot i això, des de l'abril es va registrar una caiguda de l'1,2%. Unes xifres baixes si es té en compte la magnitud de la pandèmia i les restriccions.

"Hi ha una gran resiliència de les empreses del comerç al detall i la restauració. No vol dir que la persiana estigui pujada, sinó que no s'han donat de baixa de l'activitat a Hisenda. El teixit empresarial està aguantant i està tenint una resiliència significativa", ha remarcat Manel Amado, cap d'Assessoria de Comerç Interior de la Cambra de Comerç de Sabadell.

"La capacitat d'emprenedoria de la societat s'està mantenint. Estem patint, però estem aguantant", ha destacat Ramon Alberich, president de la Cambra de Comerç de Sabadell.

Josep Maria Porta: "El comerç no ha tancat, però està patint molt"

Tot i això, des de l'entitat empresarial han reivindicat la necessitat d'ajudes directes per assegurar la supervivència. I és que el sector del comerç ha vist caure les seves vendes un 12%, mentre que en la restauració les pèrdues han estat superiors al 21%. "El comerç no ha tancat. Hi ha la necessitat d'aguantar i tornar a una activitat normal. Però està patint molt, hi ha moltes dificultats. Necessitem ajudes directes", ha reclamat Josep Maria Porta, president de la Comissió de Comerç Interior de la Cambra de Comerç de Sabadell.

Unes ajudes directes que han de servir per ajudar al comerç i a la restauració a innovar i aportar valor afegit al seu negoci. "No s'ha generat excedent empresarial i les empreses no han pogut invertir i han perdut competitivitat. Necessiten inversions per mantenir la seva competitivitat, que és la clau per la sostenibilitat del teixit empresarial", destacava Manel Amado.

Alimentació i llar

El sector de l'alimentació i equipament de la llar són els que més han crescut durant el 2020 a Catalunya, amb un increment de la xifra d'activitats d'un 2% i un 1,7% respectivament. En canvi, el comerç dedicat al vènding (-4,4%) i l'equipament personal (-2,4%) és el que més negocis ha perdut.

Tot i la davallada de vendes, la xifra d'activitats del sector de la restauració ha augmentat durant el 2020. Els restaurants i els negocis de càtering són els que més han millorat, mentre que a l'extrem contrari hi ha els bars.

Moianès i Ripollès, cara i creu

Per comarques, el Moianès és on més han crescut les activitats de comerç i restauració, amb un increment del 8%. En canvi, al Ripollès hi ha hagut una destrucció superior a l'11%. "Si una comarca exerceix un cert poder d'atracció, les activitats augmenten. Hi ha una concentració en aquelles comarques més dotades", destaca Manel Amado.

Pel que fa al Vallès Occidental, és de les regions on més ha aguantat el sector. "La nostra comarca té resiliència", ha celebrat el president de la Cambra de Comerç de Sabadell. La xifra d'activitats a la comarca ha crescut un 1,7%, mentre que al conjunt de Catalunya ho ha fet un 0,6%.

Rellinars, Polinyà, Castellbisbal i Matadepera són els municipis que més negocis han guanyat, encara que totes les ciutats de la comarca han crescut. Les que menys ho han fet són Rubí, Cerdanyola i Badia.

Ramon Alberich: "L'única eina que té la societat per lluitar contra la pandèmia és la campanya de vacunació"

Amb tot, Ramon Alberich ha volgut enviar un missatge optimista davant la resiliència mostrada pel sector. Però ha insistit en la necessitat de fer arribar ajudes directes i allargar mesures com els ERTO per evitar tancaments en els sectors més afectats.

"Cal ser realista: les mesures d'ajuda no poden ser perpètues i en algun moment començaran a desaparèixer. Les estan prorrogant in extremis perquè s'està esperant si hi ha símptomes de recuperació. Aquesta seria la millor manera de poder superar aquesta situació generada per la pandèmia. L'única eina que té la societat per lluitar contra la pandèmia és la campanya de vacunació", ha reflexionat el president de la Cambra.

Més informació
Aire a la restauració: podrà obrir fins les 17 hores sense tancar
Iglús per esquivar la covid-19 als restaurants
Avui et destaquem
El més llegit