Els municipis volen salvar la Costa Brava

La plataforma SOS Costa Brava promou una moció "en defensa dels valors ambientals i culturals" i en contra del pla urbanístic costaner

El pla urbanístic preveu construir a Llançà 40 habitatges entre el parc natural i primera línia de mar El pla urbanístic preveu construir a Llançà 40 habitatges entre el parc natural i primera línia de mar

Diversos ajuntaments de municipis gironins propers a la Costa Brava han sumat forces per demanar al Departament de Territori que aturi el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner​ del litoral per evitar la construcció en sòls on ara encara s'hi pot construir.

L'objectiu és "posar fi a dècades d'especulació" a la Costa Brava, així com impedir la planificació de nous projectes urbanístics. La plataforma SOS Costa Brava, impulsora d'aquesta iniciativa que s'oposa a fins 21 projectes urbanístics que afecten la costa gironina-, està enviant a tots els consistoris afectats una moció model perquè cadascú faci arribar aquesta petició a la Generalitat.

De moment, Sant Feliu de Guíxols i Pals ja s'han sumat a la proposta i han instat a la Generalitat a acabar amb això. Tanmateix, però, la Comissió de Territori va rebutjar la proposta d'En Comú Podem d'aturar el projecte a la Pineda d’en Gori amb els vots en contra de Junts per Catalunya i ERC,i l’abstenció de Ciutadans. 

Reclam turístic

La moció "en defensa dels valors ambientals i culturals de la Costa Brava" exposa que el litoral gironí és un dels principals reclams turístics de Catalunya i, per tant, "un dels principals motors econòmics del territori". Per això, denuncia que en les darreres dècades la pressió urbanística hagi esdevingut "cada cop més intensa, teixint una trama pràcticament contínua, en la qual són pocs els espais que romanen verges". 

En el text denuncien que aquesta pressió constructora ha tingut "conseqüències ambiental severes" per al Medi Ambient. "La gran biodiversitat de la costa mediterrània que trobem en aquesta zona es veu afectada per la pressió antròpica, la destrucció dels hàbitats i la manca de gestió sostenible", argumenten. Tot i això, exposen que la Costa Brava ha aconseguit preservar valors ambientals i culturals "que cal mantenir" i recorda que la Generalitat vol presentar la candidatura perquè el litoral gironí es declari, per part de la Unesco, Reserva de la Biosfera. 

Per aquest motiu, defensen que cal posar fi a "dècades d'especulació urbanística, sobreexplotació del territori i mala gestió" i posen l'accent en les "desenes de nous projectes" que "lluny d'una planificació sostenible, responen als mateixos interessos i manera de fer que ens ha portat a la situació actual".

Més informació
Creix un 70% el nombre d’enoturistes a la Costa Brava
La construcció que millora els camins verds
Avui et destaquem
El més llegit