Covestro inverteix 3 MEUR en un nou centre logístic

La química manté el tancament de la planta de producció de Tarragona per finals d'any

Covestro, filial química de la multinacional alemana Bayer, tancarà definitivament la planta de Tarragona, la fàbrica més gran que té a l'Estat, a finals d'aquest any. El tancament -ja anunciat i aquest dimecres confirmat per directius de l'empresa- d'aquesta planta de MDI, la matèria prima que elabora, coincideix amb l'impuls d'un altre projecte al mateix recinte d'aquesta companyia química, ubicada al polígon industrial de la Canonja.

En un extrem del complex, Covestro comença a construir un centre logístic amb una estació de descàrrega i quatre vies per importar, per via fèrria, àcid clorhídric produït en plantes d'Alemanya i distribuir-lo per Espanya i Portugal. L'empresa inverteix 3 milions d'euros en aquest centre de recepció i distribució amb previsió de posar-lo en funcionament el segon semestre d'enguany. "És una deslocalització, canvien un centre de producció per un de logístic", lamenten els treballadors, que veuen l'argument de la manca de competitivitat del clor, donat per la companyia, com una "excusa".

La "deficiència" de la planta de Tarragona, que a finals del 2015 va posar de manifest un estudi de la companyia, comportarà el tancament de la planta més important que té a l'estat espanyol. La millor "alternativa", segons els mateixos directius, ha estat la construcció d'aquest centre logístic, internament denominat hub. El director general de Covestro a Espanya, Andrea Firenze, ha explicat que es construiran dues noves vies de tren, que s'afegiran a les dues ja actuals, per facilitar l'entrada i vinguda setmanal de trens, específics de la pròpia companyia per distribuir àcid clorhídric.

La plantilla lamenta aquesta deslocalització. "La fàbrica de Tarragona abasteix el 80% d'àcid clorhídric del total venut per Espanya", destaquen alguns treballadors. És un subproducte del MDI -metilendiisocianat-, material molt usat en la construcció com a aïllant, així com també en la indústria de l'automoció i la refrigeració, entre d'altres finalitats, i que també s'importarà. L'empresa assegura que Espanya és un mercat estratègic per al grup i que així ho demostra la inversió superior als 38 milions feta en cinc anys entre els centres de Tarragona i Barcelona.

Firenze ha deixat clar que la companyia aposta per aquest centre logístic -si bé ha reconegut que a nivell personal li sap greu ja que la fàbrica de MDI és on va començar a treballar i que s'està fent tot el possible per recol·locar el personal. En aquest sentit, l'altra convicció de l'empresa és treure rendiment dels espais lliures que disposen dins del parc industrial, on ja hi ha tres companyies integrades -Elix, Bertschi i el grup Kemira-, que comparteixen serveis, com ara energia, infraestructura i instal·lacions.

"Busquem noves oportunitats de venda amb la instal·lació de més partners", ha afirmat. Però els treballadors, que aquest dimecres s'han reunit a l'exterior de la fàbrica, no les tenen totes i ja donen per fet que tots els companys de la fàbrica no es podran recol·locar. "El clor -emprat en la fabricació del MDI- no és una decisió, és l'excusa perfecte per prendre la producció d'aquí cap a la demarcació de la matriu", es lamenta el president del comitè d'empresa de Covestro a Tarragona, Ramon Viña. "L'anunci d'un centre logístic no ens treu de pobres, nosaltres lluitarem per mantenir els llocs de treball amb les eines que tenim a l'abast, i si el diàleg es trenca passarem a l'acció", ha afegit Viña.

Tarragona és la seu social de Covestro a Espanya. Va obrir a principis dels anys setanta i actualment té uns 230 empleats. En aquest parc industrial s'hi troba, d'una banda, la planta de MDI -amb una capacitat màxima de 170.000 tones anuals- i, per altra banda, la Casa de Sistemes -amb capacitat de 25.000 tones l'any. Aquesta darrera activitat, però, no es veurà afectada pel tancament de la fàbrica d'aquesta filial de Bayer, que des de l'any passat cotitza a la borsa i aquest dimecres ratllava els 70.

Amb una facturació de 12.100 milions d'euros l'any 2015 -encara no es disposen de les dades del 2016-, Covestro, l'antiga Bayer MaterialScience, fabrica els seus productes en una trentena de seus repartides per tot el món, en les quals hi treballen, segons dades de finals del 2015, unes 15.800 persones.
Avui et destaquem
El més llegit