Deltebre potencia la seva marca turística

La localitat tarragonina celebra l'inici de la sega de l'arròs emulant el procés de recol·lecció que es feia antigament

Segadors a la Festa de la Sega de Deltebre | S. Jardí (ACN) Segadors a la Festa de la Sega de Deltebre | S. Jardí (ACN)

Amb els camals dels pantalons arromangats i la falç a la mà, més d'una vintena de segadors han tornat a segar l'arròs com es feia antigament al Delta de l'Ebre. La Festa de la Sega, a Deltebre, reivindica la identitat del territori i funciona també com un gran atractiu turístic. Centenars de visitants s'han acostat aquest diumenge a la finca de Bombita per viure el vistós procés de sega, des de fer la garba, la recollida amb un cavall i un barquet, el fet de batre a pota, o solejar i ensacar. La jornada compta també amb un mercadet artesanal, una demostració de tirar el rall i peixar i una cantada i ballada popular de jotes.

El tinent d'alcalde de Deltebre Kilian Franch ha explicat que la Festa, per a la gent gran del municipi, significa tot un "homenatge" i un record a la tècnica com treballaven. Així ho sent també Ramon Pagà, de Baile, que diu que aquest diumenge li representa "tornar enrere als temps aquells", amb l'oportunitat d'explicar el que feien i com treballàvem. "Teníem poc menjar i treballàvem molt: vuit hores amb fang fins al genoll i ajupits", relata. Alguns dels més veterans s'han tornat a enfangar per entrar a l'arrossar i a fer garbes que han deixat plantades fins a l'entrada del cavall.

Enguany es preveu una reducció de la producció entorn del 40% respecte de l'últim exercici

Paral·lelament a la Festa de la Sega, la collita d'arròs ja ha començat arreu del Delta. Enguany s'ha avançat entre 15 i 20 dies per culpa de les altes temperatures dels darrers mesos. Segons Franch, els pagesos fan un càlcul d'adob amb una climatologia concreta, i quan es tira el mateix adob i fa més calor, "la planta no pot aguantar i falla". Així, enguany els pagesos s'han trobat amb espigues buides. Això fa preveure una gran minvada de la producció, d'entre el 30 i el 40% respecte al 2016, després que l'última campanya fos molt bona.

D'altra banda, la Festa és també una atracció turística per visitants d'arreu. Fins a la finca de Bombita s'hi han desplaçat centenars de persones –alguns en autobusos de turoperadors. L'Ajuntament calcula que l'esdeveniment atreu més de 1.200 persones en un sol dia. Entre elles, la Ingrid, una turista alemanya que aquest diumenge ha visitat la Festa de la Sega acompanyada del seu marit, amb qui ja havien vingut al Delta a veure la plantada. També s'hi ha apuntat en Xavi i la seva família, de Lleida, uns "aficionats del Delta" que encara no havien vist aquest procés.

Més informació
La facturació de les cooperatives agràries creix un 2,6%
El nou BCN World es dirà Hard Rock Entertainment World
Dow celebra ciquanta anys a Tarragona
Avui et destaquem
El més llegit