Les economies del Penedès-Garraf, prop d'una recuperació amb amenaces

Les incerteses i amenaces que viu l'economia global poden frenar la recuperació econòmica

Vista de Vilafranca del Penedès des de l'aire Vista de Vilafranca del Penedès des de l'aire

L'economia catalana i mundial van patir el xoc més letal de les últimes dècades arran de la pandèmia del coronavirus i les restriccions que es van implantar per fer-hi front. Un any i mig després de la seva aparició, la recuperació econòmica s'està estenent i la regió del Penedès-Garraf no són una excepció. L'activitat a les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf s'ha anat restablint i alguns dels indicadors han tornat a la situació del febrer de 2020.

L'impacte inicial va ser molt fort, especialment al Baix Penedès i al Garraf, on el sector turístic i de serveis és més majoritari. L'afiliació va caure un 8,1% i un 7,3% respectivament, mentre que el descens a l'Alt Penedès es va situar en el 5,9%. La caiguda de la contractació va ser també més pronunciada a les dues primeres comarques, on es va desplomar entre el 67 i el 79%; davant del 48% viscuda a l'Alt Penedès. En els últims mesos, la recuperació ha estat més accelerada al Baix Penedès i al Garraf, però a l'altra comarca ha estat més sostinguda.

Així ho constata l'informe de Conjuntura Econòmica de la Federació Empresarial del Gran Penedès.

Nivells prepandèmia

Al Garraf la recuperació s’ha accelerat els darrers mesos, en paral·lel al procés de vacunació de la població, que és la que ha permès flexibilitzar les mesures per a combatre l’expansió de la pandèmia i recuperar així l’activitat de les activitats turístiques, artístiques i d’entreteniment, que son part important de la base econòmica comarcal. Així, la recuperació a la comarca se situaria en termes desestacionalitzats a un 1,1% de l’afiliació prepandèmia.

En el cas del Baix Penedès, l’economia comarcal presenta dificultats per a conduir el procés de recuperació en la mateixa intensitat que ho fa l’economia catalana i les comarques de l’entorn. Així, la corba de recuperació s’ha mantingut amb ritmes menors i, malgrat el molt bon comportament del mes de juliol, els dos darrers mesos presenta una dinàmica negativa, deixant la recuperació al nivell d’un 2,6% respecte a la situació prepandèmica.

Des del primer impacte la recuperació a l’Alt Penedès no ha estat potser tan intensa, però sí més progressiva, assolint a finals de setembre gairebé l’afiliació perduda per la pandèmia (-1,2%)

L'atur, tornant a la normalitat

La situació es trasllada també al mercat laboral. Per una banda, el nombre de persones desocupades al Baix Penedès encara es troba un 7,7% per sobre del qual hi havia el febrer de 2020, unes 589 persones més. Per contra, en el Garraf i l’Alt Penedès, la millora de la situació dels darrers mesos ha permès reduir l’atur a nivells previs a la pandèmia. Així el nombre de persones desocupades s’ha reduït en termes desestacionalitzats respecte al febrer de 2020 en 40 i 87 persones respectivament (un 0,5 i 1,6%). Amb aquesta millora les taxes se situen en valors de 2008 en totes tres comarques.

Incerteses pel futur

Tot i això, el procés de recuperació es pot veure truncat per les amenaces exteriors que sobrevolen l'economia mundial i poden tenir un impacte local. El context econòmic global presenta importants incerteses i riscos que poden afectar l’activitat de les empreses i el consum, com són l’augment del preu de les matèries primeres i el trencament de les cadenes de subministraments.

Aquests factors podrien clarament rebaixar les expectatives de recuperació i de creixement previstes pels propers mesos i, de fet, la majoria d’organismes internacionals i nacionals ja ho estan aplicant a les seves prediccions de creixement. L'estancament de la recuperació és una possibilitat més que real.

Avui et destaquem
El més llegit