El Barcelonès, la comarca amb major renda per habitant

El Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Ripollès completen la llista de zones que superen la mitjana de renda a Catalunya

El Barcelonès se situa al capdavant de les comarques catalanes amb una major renda per habitant, amb 18.400 euros, un 10,6% per damunt de la mitjana de Catalunya, mentre que a l'altre extrem hi ha el Montsià, amb una renda d'11.900 euros.

Les dades, corresponents a l'any 2012, revelen que les comarques amb majors rendes són, després del Barcelonès, el Baix Llobregat (17.100 euros), el Vallès Occidental (16.900) i el Ripollès (16.700), segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que per a aquest informe ha utilitzat un nou estàndard metodològic obligatori de la Unió Europea.

La resta de comarques té un nivell de renda inferior a la mitjana catalana, que és de 16.600 euros per habitant, amb el Montsià (11.900), el Baix Ebre (12.600) i l'Alt Empordà (13.600) a la cua de la classificació.

L'any 2012, en plena crisi econòmica, la renda per habitant disminueix pràcticament a totes les comarques, excepte a la Val d'Aran, on creix un 3,4%, el Pallars Jussà (2,3%), la Terra Alta (1%) i, amb menys intensitat,a la Segarra (0,6%) i l'Alt Urgell (0,3%).

La remuneració d'assalariats, que representa el 58,8% del total de les rendes familiars catalanes, és el principal recurs de les famílies a totes les comarques, excepte a la Terra Alta.

El Gironès és la comarca que té una remuneració d'assalariats més elevada respecte als principals ingressos (63%), mentre que el Berguedà és on els ingressos procedents de prestacions socials són més elevats (28,4%), vuit punts per damunt de la mitjana de Catalunya.

L'anàlisi per municipis mostra que Teià (Maresme), amb 21.500 euros per habitant, és el municipi amb el nivell de renda més elevat de Catalunya, gairebé un 30% superior a la mitjana catalana.

El segueixen dos municipis de la comarca del Vallès Occidental: Sant Cugat, amb una renda de 20.900 euros per persona, i Sant Quirze, amb 20.200 euros. Aquests municipis, a més, es caracteritzen per una elevada proporció de remuneració d'assalariats i una baixa proporció d'ingressos procedents de prestacions socials.

A l'altre extrem se situa un grup de set municipis que tenen una renda per habitant un 30% inferior a la mitjana: Ulldecona (Montsià), l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Lloret de Mar (Selva), Castelló d'Empúries (Alt Empordà), la Sènia (Tarragona), Alcanar (Montsià) i Deltebre (Baix Ebre).

En relació amb l'any anterior, només 20 dels 212 municipis estudiats registren un increment de la seva renda familiar bruta per habitant el 2012. El canvi de base que utilitza l'Idescat en aquesta estadística representa una ruptura de sèrie respecte als resultats d'anys anteriors perquè incorpora una nova metodologia i noves fonts d'informació, com la imputació dels lloguers dels habitatges de propietat.
Avui et destaquem
El més llegit