El Pota Blava s'esgotarà per Nadal

Per cinquè any consecutiu els preus del pollastre del Prat es mantindran en els 15,5 euros el quilo

La granja Torres del Prat de Llobregat, l'única que cria i comercialitza el pollastre de raça Prat, coneguda popularment com Pota Blava, espera vendre uns 2.000 animals aquesta campanya de Nadal, el total de la seva producció.

El seu responsable, Manuel Torres, explica que entre aquest mes de desembre i principis de gener vendran el 85% dels pollastres de tot l'any amb uns preus que per cinquè any consecutiu es mantindran en els 15,5 euros el quilo. Malgrat que el volum de vendes encara és lluny dels més de 3.000 exemplars que es van vendre els anys 2007 i 2008 per Nadal, Torres celebra que "mica en mica" el mercat es va recuperant després d'anys "molt durs".

Una recuperació, però, que només serà total "si d'una vegada per totes" es desestacionalitza el consum d'un producte que molts consumidors continuen associant només a les festes nadalenques.

Torres, que també és president del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat, explica que "tot i que el mercat està una mica més alegre" que altres anys, el pollastre de raça Prat continua sent un producte d'alta gamma que pel seu preu no està a l'abast de tothom. "Fa cinc anys que no pugem els preus però encara i així un pollastre dels nostres no baixa dels 60 euros", afegeix.

Els alts preus però no són el principal problema del principal productor de pollastres raça Prat. Torres explica que mentre el producte s'associï únicament a les festes nadalenques serà molt difícil fer rendible la cria de la raça Prat. "És impossible mantenir tota la estructura d'una granja com la nostra per vendre pràcticament tota la producció en un únic mes".

És aquesta estacionalitat en les vendes el que va obligar l'Ajuntament del Prat de Llobregat a comprar l'any passat la granja per 650.000 euros per garantir la continuïtat de l'espècie delegant la seva gestió a la família Torres per un període de cinc anys.

Manuel Torres explica que l'escenari de futur ideal per la raça Prat seria que es convertís, com ha passat amb el cava, en un producte habitual "a tota bona taula". "Fa uns anys el cava només es consumia per Nadal i ara és una beguda imprescindible a tota celebració", argumenta.

Bona part de la producció es distribuirà a restauradors de l'àrea metropolitana de Barcelona que ja fa uns anys que han descobert les virtuts d'un producte d'alta qualitat. Amb tot, Torres lamenta que molts restaurants "són conservadors en les comandes" comprant només sota demanda i no oferint plats amb pollastre raça Prat a la carta.
Avui et destaquem
El més llegit