El rector de la UB demana major transferència entre la Universitat i el mercat

Ramírez assegura que "volem ser motor econòmic però també progrés social" i demana més diàleg amb el món empresarial

El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha dit aquest dimecres a l'Hospitalet de Llobregat que "a la Universitat de Barcelona hem arribat a un punt que ens hem tret els complexos de sobre per poder dir que volem ser un motor econòmic, però també volem ser motor de progrés social". Ramírez assegura que aquesta situació es dóna en uns moments en què "la societat espera que des de la Universitat es miri molt més enllà de la pura immediatesa".

En un esmorzar organitzat pel Fòrum Empresarial del Llobregat (FEm Llobregat) que impulsa l'AEBALL, i amb la introducció de Manuel Rosillo, president del FEm Llobregat, i de l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, el màxim representant de la universitat barcelonina ha ofert una xerrada amb el títol Visió sobre les relacions entre la Universitat i el món empresarial.

El rector ha començat situant el món universitari a casa nostra, i en general a Espanya. Es tracta d'un sistema, ha dit, que després de superar una primera missió, la de la formació, va apostar per generar coneixement, és a dir, a recerca. Segons el docent, des de fa uns 15 anys ha entrat en una tercera missió, la de la transferència, "que està prenent cada cop més importància" i l'èxit de la qual "interessa a tota la societat i depèn bàsicament d'institucions empresarials i socials".

La recerca catalana, el 25% de l'Estat
Segons el rector, "el sistema de recerca espanyol està entre els 10 millors del món", i ha afegit que dins d'aquest, el sistema públic català representa al voltant del 25% de recerca de l'Estat. Ara bé, en innovació, "entesa com a transferència que arriba al mercat, és a dir, que algú la compra", Espanya se situa entre els llocs 40 i 60 dels rànquings internacionals, cosa que es produeix perquè hi ha un embut que dificulta aquest traspàs, "i d'aquí la necessitat d'un compromís entre tots els agents perquè es redueixi aquest coll d'ampolla".

Certament, Ramírez afirma que "aquí tenim moltes idees però és el mercat el que diu que hi ha innovació". A més, creu que "fa massa temps que parlem, avancem poc i... donem la culpa a l'altre". Alhora, s'ha mostrat ferm partidari d'apostar i defensar el teixit industrial. "La indústria és un dels grans actius de Catalunya i les universitats volem contribuir al creixement del seu teixit productiu".

Millora de les relacions amb l'empresa
A la pregunta de com millorar les relacions amb el món empresarial, el rector ha contestat que cal reunir en un mateix taula "gent que tingui capacitat de decisió". Ramírez ha aprofitat l'ocasió per demanar a les administracions que en els pressupostos de 2016 apostin per millorar el finançament universitari.

Per la seva banda, l'alcaldessa de l'Hospitalet ha expressat la voluntat del municipi de seguir donant suport per mantenir l'excel·lència del campus de Bellvitge.
Avui et destaquem
El més llegit