Empresaris del Ripollès afirmen que caldrà treballar per recuperar la "confiança"

Vuit dels dotze membres de la cèl·lula terrorista que ha atemptat a Catalunya treballaven en empreses de la zona

Manifestació a Ripoll en contra dels atacs terroristes de Barcelona i Cambrils. ACN Manifestació a Ripoll en contra dels atacs terroristes de Barcelona i Cambrils. ACN

La Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UIER) assegura que els membres de la cèl·lula terrorista de Ripoll estaven integrats laboralment i que caldrà treballar per recuperar la "confiança" al sector arran de la situació viscuda. Vuit dels dotze integrats de la cèl·lula gihadista gestada a Ripoll treballaven en empreses de la zona.

Precisament va ser la UIER qui, a través dels seus programes de formació i inserció, els va permetre entrar al mercat laboral. De fet, alguns d'ells ostentaven càrrecs de responsabilitat com en Younes Abouyaaqoub, que era encarregat. "Aquests joves estaven integrats i havien atesos per les entitats i les empreses, que no els havien rebutjat i, per això, no entenem perquè van actuar en aquest sentit", assegura el secretari general de l'entitat, Josep Pascal. 

Pascal diu que tot plegat és molt recent però admet que hi ha cert sentiment de rebuig i que tothom està "copsat", insisteix. "No eren mals treballadors però crec que ara hi ha una sensació relacionada amb l'ètnia que mica en mica anirà tornant a la normalitat", afegeix Pascal. "Segurament haurem de fer projectes i treballar perquè aquest sentiment es vagi minimitzant", afegeix. En aquest sentit, diu que caldrà treballar amb el "territori" per millorar-ne "la imatge". 

Per Pascal, no serà una tasca fàcil però creu que mica en mica la imatge de la comarca com a "gueto" d'immigració s'anirà esvaint i les empreses tornaran a agafar "confiança". "Nosaltres no tenim un percentatge d'immigració alt i tot plegat ha donat una sensació que no és la real", insisteix. 

Reunió amb el conseller Vila

El sector s'ha reunit aquest dissabte amb el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, per abordar com afrontar la situació i parlar de projectes de futur. Per la seva part, Vila ha explicat que la trobada ha servit per acordar la necessitat de tirar endavant programes que serveixin per portar més iniciatives del món empresarial a Ripoll, però que sobretot, no es vinculi la ciutat al terrorisme.

"No era una persona aïllada sinó una cèl·lula que s'ha gestat aquí" 

Per la seva banda, el delegat de la Cambra de Comerç al Ripollès, Joan Vilalta, creu que la situació que viu ara el municipi, en un futur, serà "contemplada com un accident". En aquest sentit, diu que la població està de dol perquè es tracta de gent amb la qual han conviscut. "La nostra societat és una societat oberta i dialogant i que aquestes persones que estaven aquí fossin criminals i que perpetressin aquesta barbàrie, no se si ens costarà molt de superar però crec que ha creat angoixes", afirma. 

"Hem perdut la confiança perquè no es tracta d'una persona aïllada sinó d'una cèl·lula constituïda i que s'ha estat gestant aquí", insisteix. Malgrat això, apunta que creu que no hi ha hagut temps de crear un sentiment de "rebuig" però assegura que hi havia una "confiança mútua" que s'ha trencat i que obligarà a fer una profunda reflexió. 

Més informació
El sector turístic es veu poc afectat per l’atemptat
Barcelona, amb les víctimes
Els treballadors d'Eulen al Prat ajornen la vaga per l'atac de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit