"Ens estimem les terrasses"

El Gremi de Restauració de Barcelona presenta el Llibre Blanc de les Terrasses per apropar posicions amb l'Ajuntament

L'acte de presentació del 'Llibre blanc de les Terrasses de Barcelona'
L'acte de presentació del 'Llibre blanc de les Terrasses de Barcelona'
Aiats Agustí
31 de Gener de 2017
Act. 01 de Febrer de 2017
Fer una nova ordenança més curta i sintètica que, sense depassar unes línies vermelles, ofereixi "solucions a mida" a cada establiment de la ciutat de Barcelona que vulgui posar una terrassa. Aquestes són les principals conclusions a què ha arribat el Gremi de Restauració de Barcelona, que ha decidit agafar el bou per les banyes amb una de les patates calentes del Govern d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona. Per elaborar propostes, l'octubre del 2016 una comissió de 20 experts impulsada pel Gremi –que representa 3.000 negocis- han elaborat el Llibre Blanc de les Terrasses de Barcelona, que s'ha presentat aquest dimarts al Born Centre de Cultura de Barcelona amb la premissa que "ens estimem les terrasses".

Elogi de les terrasses
La conductora de l'acte, Elisabet Carnicé, ha elogiat les terrasses de manera fervorosa, el seu gaudi i la vida mediterrània. I per assegurar-ne el bon ús i convivència el Gremi ha comptat amb noms rellevants pel comitè d'experts com el dissenyador Miguel Milá –que ha presidit el grup-, els periodistes Pilar Rahola, Eduard Voltas, Maria Favà i Xavier Sardà, l'economista Gonzalo Bernardos, el socialista Xavier Casas, les arquitectes Benedetta Tagliabue i Beth Galí, l'escriptora Isabel Clara Simó o l'advocada Montserrat Pinyol.

El sector ha constatat que no estan sols davant l'enquistament d'aquest conflicte, perquè ha rebut suport de "patronals, sindicats i altres entitats", han assegurat des del Gremi. "Les terrasses no són una privatització de l'espai públic, són tan públiques que les gaudeixen els ciutadans", ha afegit el director general del Gremi, Roger Pallarols, qui ha recordat que l'actual ordenança "afecta greument" el 60% de les terrasses de Barcelona que donen feina a més de 70.000 persones. 

La Universitat de Barcelona ha arribat a la conclusió en un estudi per aquest llibre que un 82,9% de veïns de Barcelona són "alts consumidors de terrassa". Per tant les terrasses són pels ciutadans i "els governants no poden prendre als ciutadans res que sigui dels ciutadans", ha denunciat el president del Gremi, Pere Chias. Per aquest motiu creu que "no té sentit que l'Ajuntament continuï aplicant amb tanta duresa una norma que es vol modificar".

Les terrasses de Barcelona, a debat Foto: ACN


Les conclusions
El coordinador dels debats del grup d'experts, Daniel Domenjó, ha detallat que el règim de distàncies és un dels punts de més conflictius de l'ordenança: l'espai que hi ha d'haver entre les taules i els elements de la via pública. Des del Gremi critiquen que es van fer úniques per tota la ciutat, afectant 3 de cada 4 terrasses, "ignorant la diversitat urbanística de la ciutat". Tot això tenint en compte que "aquest règim de distàncies ha afectat majoritàriament a la restauració de proximitat", han apuntat. En aquest sentit l'Ajuntament i l'oposició coincideixen amb el Gremi i creuen que s'hauria de fer "un vestit a mida en cada cas respectant certes línies vermelles".

Aquest tema és especialment sensible perquè afecta l'accessibilitat dels ciutadans. Per aquest motiu el Gremi ha comptat amb la col·laboració en aquest llibre de l'Observatori de la Discapacitat Física. Segons el Gremi amb l'actual ordenança s'han perdut milers de taules i l'accessibilitat no s'ha vist millorada. Aquí però, els experts proposen que en el cas d'establiments emblemàtics es permeti que tinguin terrassa tot i que els lavabos del local no estiguin adaptats per a persones amb problemes de mobilitat. En aquests casos, volen que es creï un catàleg de terrasses emblemàtiques a preservar més enllà de l'estat de l'interior de l'establiment.

Així mateix, les terrasses durant els mesos d'hivern també ha estat abordat pels experts i han conclòs que "els veïns fan servir les terrasses durant tot l'any, i, per tant, les estufes són necessàries per garantir la seva confortabilitat a l'hivern. Ara bé, caldria evitar la sensació de tancament complet", intentant "recuperar la confiança entre el restaurador i l'administració", apunten.

El tema horari també ha estat objecte d'estudi i de debat. Actualment s'estableix un horari homogeni de diumenge a dijous de 8 a 00 hores; divendres i vigílies de festiu, de 8 a 1 de la matinada. Els experts han arribat a la conclusió que cal mantenir-los. No es podrien reduir i únicament es podrien ampliar en tres supòsits concrets: temporada d'estiu, zones turístiques i dates d'interès, com ara La Mercè.

L'extensió d'aquesta ordenança també ha estat a debat i la comissió ha conclòs que "com més curta i fàcil d'aplicar, millor".

Un pacte per més legislatures
Entre el públic s'hi ha pogut veure l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i molts dels integrants de la comissió d'experts. En l'acte, tot i que hi havia el segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni només s'hi ha notat una petita absència: la d'Ada Colau.

Mas, Collboni, Trias i membre de la comissió d'experts a l'acte de presentació Foto: ACN


Malgrat l'absència de membres de Barcelona En Comú a l'acte, Pallerols ha assegurat que han estat en contacte permanent amb l'alcaldessa i que en breu li faran arribar el llibre blanc a petició seva.

De la seva banda, el segon tinent d'alcalde ha agraït la feina de la comissió d'experts per elaborar un informe que "segurament serà una de les guies" que farà servir el govern municipal per modificar una ordenança que és molt difícil d'aplicar i que en els últims dos anys i mig ha provocat alguns conflictes. "El de les terrasses és un conflicte que vol temps, diàleg, sentit comú i generositat per part de tots", ha assenyalat.

Collboni també ha volgut deixar clar que el govern municipal vol aprovar una nova ordenança que tingui recorregut en el temps i que "no s'hagi de modificar cada legislatura" amb els perjudicis que això comporta al sector.

"Un nyap"
L'ordenança la van aprovar en mig d'una certa polèmica el govern de CiU amb el PP la passada legislatura. I la responsabilitat d'aplicar-la ha recaigut sobre l'actual equip de govern de Barcelona en Comú. I no fa content a ningú: ni a l'Ajuntament ni als afectats, els restauradors, ni a certs veïns. "L'ordenança és un nyap", va afirmar fa uns mesos la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín. De fet, una sessió extraordinària del ple al setembre va aprovar instar el govern a modificar la normativa a proposta de CiU, PP i Ciutadans.

A petició de la patronal i l'oposició es va acordar iniciar una modificació de la normativa que segurament s'enllestirà enguany. Però tot i això, l'equip de Colau aplica l'ordenança. I en aquest sentit estan destinades a perdre desenes de taules zones de terrasses ben concorregudes al Born i la plaça Reial, entre d'altres.

Ja s'han produït diverses reunions entre veïns, Administració i restauradors en diferents barris. Uns reclamen més descans i nous usos per l'espai, els altres accepten reubicació o noves condicions, però no una afectació que posi en joc la viabilitat del negoci.

I en aquest context el Gremi espera que la pau arribi al més aviat possible, sobretot tenint en compte que s'apropen els mesos més rendibles per les terrasses.