Espelmes figuerenques contra els mosquits africans

Ceres Roura incrementarà exportacions a l'Àfrica i entrarà a Kènia, Rwanda i Tanzània

L'empresa figuerenca d'espelmes Roura incrementarà les exportacions a l'Àfrica aquest 2016. La firma ja té presència a Angola, Guinea Equatorial i Ghana, i al llarg d'aquest any preveu incrementar el llistat de països del continent incorporant-hi Kènia, Rwanda i Tanzània.

El director d'exportació de l'empresa, Miquel Roura, concreta que les espelmes permeten suplir la manca d'electricitat a les zones més empobrides però que, per altra banda, la classe mitjana d'aquests països també compra aquelles perfumades (i en especial, les anti-mosquits). Roura, que fa tres anys va celebrar el seu centenari, té 42 treballadors en plantilla. L'any passat va tancar l'exercici facturant 9,25 milions d'euros, una xifra que aquest 2016 preveu incrementar en un 7% gràcies als mercats exteriors.

Roura fabrica cada any més de 3.000 tones d'espelmes. A més de les típiques, el seu catàleg també n'inclou de perfumades, anti-mosquits, decoratives i litúrgiques. L'empresa, amb seu a Figueres, combina la fabricació de ceres amb tota una gamma de productes i complements per ambientar la llar.

Actualment, el 25% de la facturació de la firma prové dels mercats exteriors. Un percentatge que l'empresa vol continuar incrementant i, per això, aquest 2016 centrarà el seu focus en els mercats africans.

Al continent, després d'haver superat les dificultats per introduir-s'hi, Roura ja té presència a Angola, Guinea Equatorial i Ghana, i manté contactes comercials amb Costa de Marfil. Ara, l'empresa figuerenca començarà a exportar a Kènia, Rwanda i Tanzània. Un cop ja ha consolidat vendes a la zona nord i centre-oest de l'Àfrica, la firma vol cobrir aquest 2016 els països situats al centre del continent.

"Kènia, Tanzània i Rwanda són consumidors potencials d'espelmes, ja que en moltes zones no disposen d'electricitat durant totes les hores del dia", concreta el director d'exportació. A més, segons precisa el director, la classe mitjana d'aquests països cada cop més compra espelmes decoratives i perfumades (en especial, les anti-mosquits).

L'empresa figuerenca ha tancat el 2015 facturant 9.250.000 euros. Una xifra que la firma preveu incrementar fins a un 7% al llarg d'aquest exercici, gràcies a l'increment de les exportacions (no només obrint nous mercats, com l'africà, sinó també consolidant la seva presència a Europa).

Precisament, Roura acaba de presentar a la fira Ambiente de Frankfurt les novetats per a aquest estiu. Són dues noves col·leccions de terracota amb citronella anti-mosquits. En paral·lel, l'empresa també ha renovat la seva imatge. Sobre un fons negre, s'hi veu un logotip taronja que representa una flama. Les lletres, de color blanc, destaquen el nom de l'empresa, l'any de creació (1912) i el distintiu Premium candles (espelmes de qualitat).

Més de 1.500 referències
El catàleg de Roura compta amb més de 1.500 referències. A més de les que porten el seu segell, l'empresa figuerenca també elabora espelmes per a altres marques, per a qui crea productes personalitzats.

Del total de la producció, un 70% es destina a la gran distribució i a l'hostaleria, i el 30% restant a centres de jardineria, floristeries i botigues especialitzades (de regals, decoració i litúrgia). L'any passat, l'empresa empordanesa també va impulsar una nova divisió, Roura Catering, adreçada al cash&carry, a la restauració i al càtering. A més, entre les últimes innovacions que ha tret al mercat s'hi troben les espelmes vegetals.

Nascuda el 1912, Roura compta amb una plantilla de 42 treballadors fixes i també dóna feina a persones amb discapacitats intel·lectuals i autisme (de la Fundació Mas Casadevall, situada a Serinyà). L'empresa figuerenca presideix actualment l'Associació Europea de Fabricants d'Espelmes.
Avui et destaquem
El més llegit