L'ITMA generarà un impacte de 350 milions d'euros a Barcelona

La mostra, itinerant per Europa, se celebra a la capital catalana per segona vegada i espera rebre prop de 125.000 visitants

La fira ITMA de maquinària tèxtil generarà un impacte de 350 milions d'euros a Barcelona | Cedida La fira ITMA de maquinària tèxtil generarà un impacte de 350 milions d'euros a Barcelona | Cedida

El recinte de Gran Via de la Fira de l'Hospitalet de Llobregat acollirà entre el 20 i el 26 de juny la fira ITMA, on els principals fabricants de maquinària tèxtil exposaran les darreres novetats del sector. Es tracta d'una fira itinerant per Europa que se celebra cada quatre anys i que s'espera que generi un impacte econòmic de 343 milions d'euros, xifres equiparables a les del Mobile World Congress i el saló Alimentària. En el cas de Barcelona, serà la segona vegada en 60 anys després d'organitzar amb èxit l'edició del 2011. En total, l'ITMA tindrà 1.708 expositors i ocuparà a totalitat el recinte de Gran Via, és a dir, 220.000 metres quadrats, xifra que representa un increment del 10% respecte l'edició del 2015, a Milà.

Més info: El tèxtil català posa fil a l'agulla

La fira està organitzada pel Comitè Europeu d'Associacions de maquinària tèxtil (CEMATEX), formada per nou països europeus, de la qual Amec Amtex n'és el representant de l'Estat. Enguany, alguns dels eixos sobre els quals girarà la mostra és la sostenibilitat i la indústria 4.0.

El president d’Amec Amtex, Jordi Galtés, ha explicat en una trobada amb mitjans de comunicació que la mostra és una "fàbrica tèxtil posada en marxa en una fira". "Els expositors hem de posar una màquina que ha de mostrar les últimes novetats", ha explicat Galtés, que ha especificat que aquest és un dels requisits per poder participar-hi. Com a curiositat, ha comentat com en l'edició del 2011 el pic d'energia a la zona de l'Hospitalet es disparava per la posada en funcionament de les màquines. De fet, l'organització de la fira és també un "repte logístic", segons ha afirmat el director general de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ja que a banda dels dies de mostra, s'ha de comptar amb dues setmanes més de muntatge de les màquines i una més de desmuntatge en els 1.708 punts d'exposició que ocuparan la totalitat del recinte firal.

Sobre l'atractiu de Barcelona, Galtés ha assegurat que després de les "incerteses" de l'edició del 2011 –la primera que sortia del circuit habitual d'Alemanya, Itàlia i França- la capital catalana va poder aspirar a ser organitzador de l'ITMA per l'augment de la superfície expositiva. Pel president d'Amec Amtex, després s'hi va sumar la bona oferta que va fer Fira de Barcelona, l'atractiu de la ciutat i el disseny del recinte, que amb una gran passarel·la central permet veure a banda i banda les màquines exposades.

A més, cal destacar que el 60% dels expositors seran provinents del continent europeu –principalment d'Itàlia, Alemanya i Espanya- i el 40% de la resta del món, sobretot de la Xina, Turquia i l'Índia; mentre que més de la meitat dels visitants són de fora del continent europeu. En molts d'aquests casos, els visitants viatgen acompanyats de les seves famílies i fan estades més llargues a la ciutat –d'uns quinze dies-.

Alguns dels eixos principals de l'IMTA 2019 seran la sostenibilitat i com estalviar aigua i reutilitzar teixits; la impressió digital i la indústria 4.0, que inclou, entre d'altres, i l'elaboració de peces de roba intel·ligents.

La Xina no és un competidor

Un dels aspectes que han incidit els organitzadors sobre el sector tèxtil català és que no percep els productors xinesos com un competidor, ja que pot oferir un grau d'atenció i especialització molt superior. En tractar-se d'empreses més aviat petites i de caire familiar, ofereixen una major "flexibilitat" que permet atendre el client amb molt més coneixement i rapidesa que un gran productor, segons ha detallat el vicepresident d’Amec Amtex, Òscar Rius.

De fet, a dintre l'Estat, Catalunya concentra un 70% de les empreses de maquinària industrial i de la facturació total, mentre que al País Valencià hi ha el 25% i Madrid només el 5% (bàsicament hi ha ubicades les branques logística i de serveis). En total, el sector suma una facturació d'uns 600 milions d'euros i ocupa més de 3.400 persones. Dels ingressos, el 81% procedeixen de els exportacions i destaca el mercat nord-americà, caracteritzat per una altra demanda i la capacitat tecnològica. En aquest sentit, la directora d’Amec Amtex, Angela Lalatta, ha reivindicat la importància del sector i ha garantit que està "viu" i "genera ocupació".

D'altra banda, els organitzadors han destacat que cada vegada és més habitual confluència dels sectors i com la maquinària industrial tèxtil ja s'està utilitzant en altres àmbits com el mèdic, el naval, el packaging, l'automobilístic i la construcció entre molts altres.

Més informació
Les exportacions del tèxtil català repunten un 1,3%
El tèxtil també es rendeix a la revolució 'smart'
El tèxtil vol ser motor de la recuperació econòmica
Avui et destaquem
El més llegit