Crit d'alerta del sector turístic gironí pel nou decret d'apartaments

Associacions i organitzacions empresarials asseguren que la nova regulació suposarà la pèrdua de 5.000 llocs de treball

Exterior d'uns apartaments a la Costa Brava | iStock Exterior d'uns apartaments a la Costa Brava | iStock

El sector turístic de Girona ha advertit a la Generalitat que el nou decret d’apartaments representarà la pèrdua de 5.000 llocs de treball, principalment en comerços i restauració de tota la demarcació. Així ho han assegurat, en un acte conjunt, la Taula Gironina de Turisme, la FOEG, la Cambra de Girona i el Col·legi d'API a Girona. El president d'aquest, Joan Company, ha assegurat que la normativa implicarà la pèrdua de 500.000 visitants a la demarcació. El nou decret que regula les llicències d'Habitatges d'Ús Turístic (HUT) que va presentar el Govern aquesta setmana ha aixecat l'oposició del sector turístic i empresarial gironí. Els denunciants asseguren que la regulació és una "negligència" del Govern perquè no es fonamenta en l'emergència habitacional i no creuen que incideixi en facilitar a l'accés a l'habitatge. 

El vicepresident de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) a Girona, Antoni García, ha retret al Govern que tiri endavant una "mesura populista" sense tenir en compte al sector. En aquesta línia, el membre de la junta de la Taula Gironina del Turisme, Lluís Torrent, ha criticat que la Generalitat s'excusi en el sector turístic per resoldre la manca de planificació en habitatge. "El turisme sempre ha de tenir la culpa de tot, sembla que tot ho fem malament", ha dit Torrent. García ha assegurat que la normativa implicarà la supressió de 17.000 llicències d'HUT a la demarcació. Segons el vicepresident de l'ATA això suposarà un impacte negatiu en l'economia gironina. De moment, estimen que aquest impacte es tradueixi en la pèrdua de 5.000 llocs de treball, siguin directes o indirectes, perquè García ha apuntat que si hi ha menys apartaments, això voldrà dir que molts visitants optaran per anar en altres destinacions per la manca d'alternatives d'allotjament turístic en molts casos.

Des de l'ATA asseguren que el perfil de visitant dels apartaments turístics són gent que "va a supermercats, a bars i restaurants i compra en botigues d'aquí". Per això, el vicepresident calcula que la pèrdua d'oferta d'apartaments també repercutirà en altres establiments. El president del Col·legi d'API a Girona, Joan Company, també ha presentat una estimació d'afectació turística a la demarcació. Company assegura que la reducció dels 17.000 apartaments a la demarcació implicarà 500.000 visitants menys durant la temporada d'estiu a les comarques gironines. Aquesta davallada de turistes també afectarà l'economia de les administracions que tindran "menys ingressos per la taxa turística", ha apuntat el vicepresident de l'Associació Turística d'Apartaments. A aquesta davallada dels ingressos caldrà sumar-hi les indemnitzacions que hauran de pagar els ajuntaments als propietaris que els cancel·lin les llicències que caducaran d'aquí a cinc anys.

Més informació
El Govern posa un límit de cinc anys a les llicències de 95.000 apartaments turístics
El turisme a Catalunya continua a l'alça i assoleix els 1,8 milions de viatgers internacionals
Identify, l'aposta 'traveltech' que promet digitalitzar el turisme arreu del món
Avui et destaquem
El més llegit