ICL Iberia demana celeritat per aprovar el pla d'activitat minera al Bages

El president de l'antiga Iberpotash vol que s'aprovi el pla director urbanístic per donar seguretat jurídica a les inversions

El president d'ICL Ibria (abans Iberpotash) i d'ICL Europa, José Antonio Martínez Álamo, ha demanat aquest divendres que el Govern aprovi "immediatament" el pla director urbanístic (PDU) de l'activitat minera al Bages per donar seguretat jurídica a les inversions que la companyia està fent a la zona.

En una conferència al Cercle d'Infraestructures a Barcelona, ha reconegut que tots els detalls no es poden completar en dos mesos, però "els canvis electorals poden canviar les coses" per a un projecte que ha reivindicat que no és d'una empresa, un partit o un Govern, sinó de país.

Per aquesta raó, ICL confia que tiri endavant ara el PDU com marc general que més endavant pugui ser concretat amb legislació més específica.

Ha recordat que la companyia té el Pla Phoenix amb 520 milions d'euros d'inversió per fer créixer el seu negoci al Bages, afegint l'aprofitament de la sal a més del seu negoci tradicional de potassa, i ha sostingut que les inversions podrien arribar als 2.000 milions en deu anys si tiren endavant les projeccions de la multinacional de matriu israelià.

Ha defensat que aquests plans són una oportunitat per a l'impuls econòmic de la zona, que actualment utilitza 2.000 persones de manera directa i 5.000 indirectament: "Són oportunitats que aquest país no es pot permetre no aprofitar".

Per aquesta raó, ha demanat a les administracions: "Necessitem una legislació i una acció de govern per fer possibles aquests plans, des del punt de vista de les infraestructures, el planejament territorial, urbanístic, ambiental i administratiu".

En aquesta línia, ha lamentat les deficiències actuals en infraestructures: "Hi ha tres amples de via, i això és un problema, no tenim una connexió bona amb Europa".

Ha insistit en les seves reclamacions del Corredor Mediterrani per exportar mercaderies, així com en la connexió i millors accessos dels ports de Barcelona i Tarragona, amb els quals treballa la companyia.

Denúncies ambientals
Martínez ha reivindicat un "clar compromís mediambiental" d'ICL, que va per davant d'altres països, i els seus plans d'eliminar les muntanyes de sal acumulades durant dècades al voltant de les mines, ja que preveu transformar i comercialitzar aquesta sal, i ha atribuït les múltiples denúncies contra els plans de creixement de la companyia a estratègies interessades d'empreses competidores.

En declaracions a la premsa, el director d'assessoria jurídica de l'empresa, Joan Güell, ha afirmat: "Tenim la consciència tranquil·la perquè som transparents i fem les coses molt bé perquè seguim el sistema de gestió que s'aplica a Europa".

"Fa temps que tenim una política de mà estesa, no tenim res a amagar", davant d'un passat miner de suposicions perquè no hi havia comunicació, per la qual cosa ara ICL aposta per explicar el seu treball i fer pedagogia, ha argumentat.
Avui et destaquem
El més llegit