Igualada puja al tren del 5G i la intel·ligència artificial

Igualada impulsa un projecte pilot per portar el 5G i la intel·ligència artificial en les retransmissions esportives

Presentació del projecte de 5G i intel·ligència artificial d'Igualada | Ajuntament d'Igualada Presentació del projecte de 5G i intel·ligència artificial d'Igualada | Ajuntament d'Igualada

La intel·ligència artificial i el 5G són els pilars d'un nou projecte pioner vinculat a l'esport i que posiciona Igualada en el mapa de les ciutats intel·ligents. Es tracta d'una iniciativa que farà realitat la retransmissió en directe de més de 30 partits en el complex esportiu Les Comes de la capital de l'Anoia. És una iniciativa conjunta amb l'Ajuntament d'Igualada, Mobile World Capital Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Fundació i2CAT i la Fundació UFEC i que posa aquestes tecnologies al servei de l'esport i la ciutadania. 

Fins ara, l’aplicació del 5G a escala esportiva només havia funcionat per a l’esport d’elit com els partits de futbol de primera divisió o les carreres de Fórmula 1. A més, la connectivitat de molts equipaments esportius era limitada, donat que la majoria es troben als afores de pobles o ciutats i no tenen fibra òptica. Aquesta iniciativa vol ser un avanç cap a un món esportiu més digital i accessible per a tothom, ja que elimina les barreres de connectivitat que limitaven les oportunitats de retransmissió dels partits de categories base. Ara, qualsevol ciutadà  podrà veure en temps real els partits que es celebrin al complex. A més, aquesta combinació de tecnologies també permetrà als clubs analitzar els seus partits a posteriori i optimitzar el seu rendiment.

“Igualada és una ciutat innovadora, amb un sector TIC molt potent i amb una clara aposta pel coneixement i per la formació", destacava Marc Castells, alcalde d’Igualada, que emfatitza la "democratització" de l'esport. Eduard Martín, director de Connectivitat Intel·ligent a MWCapital, es va expressar en el mateix sentit: "Som testimonis de com la tecnologia 5G és una palanca de progrés per democratitzar determinats sectors clau per a la ciutadania, com ara el món esportiu. Continuem treballant per a assolir una digitalització on les persones estiguin en el centre”.

La xarxa 5G, clau

El desplegament de la xarxa 5G de Telefónica ha estat fonamental pel desenvolupament d’aquest projecte pioner, ja que permet la connexió en temps real amb baixa latència. A través dels nodes 5G que estan en servei a Igualada es dona cobertura als punts on encara no hi arriba la fibra òptica. Julián Vinué, gerent d'Innovació de Telefónica Este, va reivindicar que "el desplegament realitzat per Telefónica en tot el territori ha permès que ja estiguem immersos en l'era del 5G, una xarxa amb la mínima latència i la màxima amplada de banda". Una connexió a gran velocitat, amb milers de dispositius connectats simultàniament i la reducció a mil·lisegons dels temps de transmissió de dades.

Ferrer: "Vol fer de Catalunya un pol d’atracció i demostració tecnològica de 5G"

El projecte ha estat liderat per les entitats que constitueixen l’Àrea 5G Penedès (Generalitat de Catalunya, MWCapital, Fundació i2CA, Diputació de Barcelona, Ajuntament d’Igualada, Telefónica i Neàpolis) a més de la Fundació UFEC i l’empresa Automatic Media, qui ha facilitat la connexió de les càmeres a la xarxa 5G. L’Àrea se centra a impulsar diversos sectors que esdevenen estratègics per aquesta zona com són l’atenció sociosanitària, la mobilitat i el talent amb el 5G com a eina catalitzadora de canvi.

"La implantació de la tecnologia 5G a Catalunya és una prioritat del Govern de la Generalitat, que vol fer de Catalunya un pol d’atracció i demostració tecnològica de 5G", va reivindicar David Ferrer, secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat.

Avui et destaquem
El més llegit