La conciliació, el repte en un país d'horaris ofegadors

La sociòloga Cristina Sánchez Miret dibuixa una societat endarrerida en el debat sobre com conciliar vida laboral i professional organitzat per la UEA Inquieta

Encara queda un camí per fer, però hi ha bons exemples a tenir presents. És la principal conclusió del debat Conciliació laboral, una oportunitat per a la societat celebrat aquest dijous al Museu de la Pell d'Igualada organitzat per la UEA Inquieta, la comissió de dones empresàries de la Unió Empresarial de l'Anoia, amb l'assistència d'una setantena de persones. Al debat, la sociòloga Cristina Sánchez Miret ha retratat la realitat de la conciliació, un context en què les dones tenen un 52,4% de problemes en compaginar ambdues responsabilitats. "La manera de veure el món ha de canviar", ha assegurat.

Sánchez Miret ha compartit taula amb ponents com Gemma Cernuda, especialista en branding i comunicació en femení, qui ha destacat que per a ella, com a mare i emprenedora, "la clau està a prioritzar quan organitzo el meu dia a dia". Des del punt de vista de les empreses, el debat ha estat enriquit pels testimonis de dues empreses, Abacus Cooperativa i Sofamel. La primera, empresa del sector serveis i dedicada al comerç´, ha comptat amb la representació de la seva agent d'igualtat Annabel Nicolàs; la segona, dedicada a la fabricació de material elèctric, amb el seu director financer, Raül Martínez.

Un dels moments del debat celebrat a Igualada. P. Arias

Ambdós han explicat els sistemes d'horaris i distribució del temps, adaptats a les necessitats dels treballadors. "Vam reduir el temps de dinar a només mitja hora creant un menjador a la fàbrica perquè els empleats, en la seva majoria dones, puguin sortir a les 17 hores", ha apuntat. L'organització de Sofamel és fruit del convenciment de la direcció de l'empresa que les coses es poden fer d'una altra manera: "A més, ens ha servit perquè els treballadors se senten més implicats i satisfets. Se senten l'empresa com a seva", ha assegurat.

Nicolàs, per la seva part, ha explicat el pla de conciliació d'Abacus, que entre altres aspectes contempla un Banc d'Hores que es pot transformar i distribuir en temps lliure. "Vam veure que els treballadors no volien remuneració per les hores extres, sinó temps lliure", ha explicat.

L'acte, moderat per Neus Navarro, cap de redacció de VIA Empresa –mitjà col·laborador- és l'acte central de les activitats organitzades per la UEA Inquieta en el seu primer any de vida. En l'acte també han intervingut l'empresària Stephanie Marko, impulsora d'aquest col·lectiu; Francisco Guisado, alcalde d'Òdena; i Blai Paco, president de la UEA, qui ha apuntat que el repte actual és implicar als homes en la conciliació.
Avui et destaquem
El més llegit