La FOEG reclama menys obstacles estatals a la formació dual

S'ha fet una trobada amb una vintena d'empresaris i el diputat Carles Campuzano, que ha recollit els suggeriments per traslladar-los a Madrid

La FOEG reclama que l'administració estatal no posi tants obstacles per mitjà de la llei de riscos laborals als empresaris que contracten joves en el marc de la formació dual. Una vintena d'empresaris han expressat aquest dijous les limitacions que es produeixen a l'hora de contractar joves d'entre 16 i fins a 18 anys, en el context d'unes trobades organitzades per la patronal, l'hotel AC Palau Bellavista de Girona i La Caixa.

La reunió ha comptat amb la presència del diputat al Congrés, Carles Campuzano, portaveu de la Comissió d'Ocupació i Seguretat Social, i del director general de Relacions Laborals i Qualitat en el treball de la Generalitat, Jordi Miró. "Entre els 16 i 18 anys és l'època lògica per fer formació i a causa de la llei de prevenció de riscos laborals, que és del 1957 i que estableix moltíssimes limitacions, és molt complicat poder tenir a les empreses joves d'aquesta edat", van destacar els empresaris.

El juny passat es va aprovar a Catalunya la Llei de formació i qualificació professional de Catalunya i un dels objectius que contempla és potenciar la formació professional dual. La previsió que es fa és que la formació dual creixi dels 3.718 alumnes que actualment la cursen a Catalunya, als 45.000 alumnes el curs 2025-2026.

"La formació professional dual que busca incrementar la col·laboració entre els centres de formació professional i les empreses en el procés formatiu dels alumnes és molt positiva però es troba amb molts entrebancs en relació als alumnes d'entre 16 i fins a 18 anys i això fa que la formació dual, que és molt important per reduir l'atur juvenil, estigui encallada", ha remarcat el president de la FOEG, Ernest Plana.

Des de la FOEG es considera que cal impulsar una iniciativa per poder superar aquests obstacles i aconseguir un tracte d'excepcionalitat per aquests alumnes, ja que la implantació d'aquesta modalitat de formació pot comportar molts beneficis per als joves, perquè fomenta l'aprenentatge i crea ocupació.

El diputat Carles Campuzano ha recollit els suggeriments que li han fet arribar els empresaris i ha informat dels tràmits que s'estan seguint per demanar una reforma de la llei estatal, per tal que la formació dual es pugui estendre a les empreses i es pugui generar ocupació i riquesa social. Segons ha explicat, s'ha presentat una esmena a la llei de riscos laborals que es considera "obsoleta", però ha estat rebutjada pel govern espanyol. La intenció es tornar a presentar aquesta esmena al Senat i també s'ha demanat una reunió amb el secretari d'ocupació. "Hi ha moltes solucions que es podrien aplicar però la decisió depèn del govern de Madrid", ha remarcat Campuzano, que ha assegurat que farà tot el possible per intentar aconseguir que s'apliquin solucions, que haurien de passar per un debat previ i un consens amb el sector empresarial, segons ha indicat.
Avui et destaquem
El més llegit