La Noguera i el Pallars Jussà impulsen el turisme astronòmic

Els consells comarcals de les dues comarques signen un conveni amb la Fundació Starlight per atreure un sector que mou un milió de persones a Espanya

Els Consells Comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà han presentat en el Fòrum d'Excel·lència Lloret, que acaba aquest dissabte, un conveni amb la Fundació Starlight per potenciar el Turisme Astronòmic a Catalunya. Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, entitat que impulsa el Parc Astronòmic Montsec (PAM) i certificada per la Fundació Starlight, ha afirmat que des de la inauguració d'aquesta instal·lació científica, formativa i lúdica el creixement ha estat constant, sent el PAM un important motor econòmic per a la zona. "En el primer trimestre d'aquest any les visites han augmentat un 10% pel que fa a l'any passat, consolidant la línia ascendent de les últimes temporades. En cas de seguir així, el 2016 tindrem la xifra rècord de 30.000 visites i un impacte econòmic per al sector turístic del Montsec prop d'1,5 milions d'euros", afirma.

Per la seva banda, Constantí Aranda, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, assenyala que "per aconseguir una certificació Starlight els espais no només han d'acreditar la qualitat dels seus cels i els mitjans per garantir la seva protecció, sinó que també han de disposar de les adequades infraestructures i el personal especialment format i acreditat per conduir grups en la nit, ajudant-los a observar i gaudir del firmament i divulgant el coneixement astronòmic".

Salvador J. Ribas, director científic del PAM, ha explicat a l'astronauta Donald Pettit i a la mèdica i ex astronauta Ellen Baker la tasca de divulgació que s'està realitzant en les instal·lacions del Montsec, ressaltant els programes educatius per a joves escolars (el 2015 uns 4.000 estudiants van visitar el Planetari). "Bòlid, la mascota del PAM, és un amic que els ajuda a entendre la ciència i fer-la més divertida", ha dit Ribas. Ellen Baker ha estat nomenada padrina de la mascota. Bòlid és un meteorit que acompanya a un cometa en el seu viatge per l'Univers. Prop de la Terra, decideix visitar el territori del Montsec (Lleida) i descobreix el PAM on veu les instal·lacions del Planetari i se sent com a casa.

El director de la Fundació Starlight, Luis A. Martínez Sáez, ha assenyalat que gràcies a l'astroturisme, el cel s'està convertint en un important motor de zones de difícil desenvolupament econòmic. "El turisme dels estels està agafant el seu lloc al món i Espanya té una gran oportunitat de creixement. Hi ha països com el Regne Unit, amb una tradició astronòmica important, però ni tenen la climatologia ni les condicions que ofereix Espanya".

Martínez ha afegit que "estem en una primera fase i perdríem una gran oportunitat si no s'invertís en aquest tipus de turisme. No tenim dades oficials, però estimem que en l'últim any prop d'un milió de persones han fet astroturisme en alguna de les nostres Destinacions Certificades a Espanya".

La Fundació Starlight està vinculada a la UNESCO, a la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i a l'Organització Mundial del Turisme (OMT); i està impulsant destinacions turístiques que destaquen per la seva tasca de protecció dels cels nocturns com a part dels recursos naturals i per la promoció que els valors científics, culturals, naturals i paisatgístics associats.

El Fòrum d'Excel·lència de Lloret és un esdeveniment que ha reunit fins aquest dissabte 130 destacats ponents -expresidents de Governs, pensadors, científics i empresaris- per debatre els principals temes que preocupen el món. José Ramón Calvo, director de l'esdeveniment, ha manifestat que "el Fòrum té un destacat programa científic, amb la participació de personalitats com el cirurgià plàstic Pedro Cavades, que va fer el primer trasplantament de cara a Espanya; els astronautes Donald Pettit i Ellen Baker; el professor de la Universitat Yale i oftalmòleg, Vicent de Luise; el Premi Jaume I de Medicina Clínica, Antonio Bayés de Luna; o la premi Nobel de Química Oda Yonath".
Avui et destaquem
El més llegit