La pluja fa caure un 10% la producció de sal al delta de l'Ebre

La collita arrenca amb una previsió de fins a 90.000 tones, minvades per les tempestes de finals d'agost

La campanya de recollida de sal al delta de l'Ebre arrenca aquest dilluns amb la previsió de recollir-ne entre 85.000 i 90.000 tones. Malgrat que la primavera i l'inici d'estiu van ser càlids, les pluges i tempestes registrades durant aquest mes d'agost han fet perdre al voltant d'un 10% de la collita. Infosa, l'empresa que gestiona les Salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, havia previst inicialment que es pogués superar la xifra de les 100.000 tones. Pel que fa a la collita de la Flor del Delta, un producte gourmet, se n'assoliran 24.000 tones de producció, un volum mitjà. El 70% de la sal produïda al delta de l'Ebre s'exporta a l'estranger, principalment a França.

A les 8 del matí, un dispositiu format per mig centenar de màquines i desenes d'operaris ha donat el tret de sortida a la recollida de la sal a les Salines de la Trinitat. Enguany la collita serà estàndard, segons ha apuntat el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats.

L'empresa calcula que la producció oscil·larà entre les 85.000 i les 90.000 tones, tot i que inicialment les previsions eren més optimistes, de fins a 100.000 tones, degut a la calor i el vent registrats durant la primavera i el juliol. Les precipitacions d'aquest mes d'agost, però, han reduït el volum de sal en un 10%.

Pel que fa a la Flor de Sal, comercialitzada sota la marca Flor del Delta, se n'espera una producció d'entre 23.000 i 24.000 tones. Aquest producte es produeix i es recull de manera artesanal i té un gran valor gourmet.

El 70% de la producció de sal del delta de l'Ebre s'exporta a l'estranger, bàsicament pel que fa a Europa, a França, però també a d'altres països com Alemanya, Bèlgica o Anglaterra, mentre que una part marxa al nord d'Àfrica, i una altra part als Estats Units.

Pel que fa als usos, només el 10% del total es destina a la indústria alimentària. La majoria es distribueix entre el sector industrial, el tractament d'aigües, la indústria química, tèxtil, o per a distribuir a les carreteres en cas de nevades.

Satisfacció per l'inici d'obres de la línia elèctrica submarina
D'altra banda, el gerent de l'empresa s'ha mostrat molt satisfet per l'inici dels treballs per construir la línia elèctrica submarina del Trabucador, que evitarà les habituals interrupcions del servei en cas de llevantades. "La veníem reclamant des del 2002 i n'estem molt satisfets perquè ens ha portat molts maldecaps", ha explicat Sucarrats. Els treballs tenen un cost de 800.000 euros dels quals Infosa n'assumeix la meitat, Endesa el 30% i la Generalitat el 20% restant.
Avui et destaquem
El més llegit