La ponsètia del Maresme nota la recuperació

Els productors d'aquesta planta esperen vendre més d'un milió d'exemplars aquest Nadal

La ponsètia, coneguda popularment com la flor de Nadal, torna a decorar les llars catalanes un any més. Els productors són optimistes i esperen superar en vendes el milió de plantes de l'any passat. Segons expliquen els professionals, el canvi de l'IVA al tipus reduït, plantes més petites a preus més ajustats i una certa recuperació de l'economia ho fan possible.

Un any més la de fulla vermella tornarà a ser la predominant i la majoria de ponsèties que es vendran provenen de vivers de la comarca del Maresme. D'altra banda, les altes temperatures de la tardor han afavorit al desenvolupament de la planta, que des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya qualifiquen de "molt bona qualitat".

Els darrers dies l'activitat i el moviment de camions s'ha fet més evident als vivers i al Mercat de Flor i Planta, que comencen a notar un bon ritme de consum de ponsèties per aquest Nadal. "Va una mica més tard que altres anys", explica Ramon Julià, un productor amb parada al mercat que veu com "les compres es traslladen més cap al desembre, que no pas a finals de novembre", com passa altres anys.

Julià ho atribueix a la incertesa de la gent, que en l'actual escenari econòmic "complicat" espera fins última hora per fer la despesa en decoració nadalenca. Per contra, la producció sí que ha anat com un rellotge aquest any, gràcies a les altes temperatures de la tardor. "La producció va molt bé de dates", assegura, i la qualitat és "molt bona", segons detallen des del propi Mercat.

Amb tot, els productors esperen superar còmodament el milió de plantes venudes i aproximar-se a xifres de vendes d'anys anteriors. La darrera setmana ha sortit ja del Mercat força gènere i el ritme de venda en relació al planter existent és l'adequat. La majoria de plantes que es vendran són de la comarca del Maresme i pel que fa als colors, la ponsètia vermella tornarà a ser la reina. Les gamma de colors cada vegada més àmplia quedarà "en segon terme".

Certa recuperació del sector
Gairebé una dècada després, el sector de la flor i planta ornamental comença a sentir certs símptomes de recuperació. La sequera, la crisi econòmica i la modificació de l'IVA han castigat els darrers anys aquest mercat, que un any després que es tornés a posar l'IVA en el tipus reduït, i també superats els mesos més durs de la crisi econòmica, vol tornar a revifar.

En l'ambient es respira aquest esperit positiu, explica Ramon Julià: "Sembla ser que això va de pujada i que anem a remuntar". Tot i això, l'optimisme i les sensacions subjectives encara no es traslladen de manera fefaent al compte de resultats. "Encara no li veiem un valor comptable a la que analitzem al detall els resultats", assegura aquest productor.
Avui et destaquem
El més llegit