Mas: les retallades han "tocat os"

El president assegura que la situació de la Generalitat és "d'emergència total" i demana més marge al Govern central per reduir el dèficit

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit aquest dijous que Catalunya ha "tocat os" en la reducció de la despesa i, per tant, es troba al límit de les seves possibilitats per seguir retallant la seva despesa pública. Mas, ha fet aquestes declaracions durant la sessió inaugural de la XXIX Reunió del Cercle d'Economia de Sitges, on ha deixat clar que la situació de les finances públiques de la Generalitat és d'"emergència total".

Mas ha assegurat que Catalunya ha fet els últims anys un enorme esforç de reducció de la despesa pública i que la comunitat es troba ja al límit de les seves capacitats. "El 2013 podem fer un últim esforç des del punt de vista de la reducció de la despesa, però quan arribem aquí no podrem més", ha afirmat.

El president de la Generalitat ha aprofitat la presència de desenes d'empresaris a Sitges per fer pedagogia sobre l'actual repartiment de l'objectiu de dèficit. Ha remarcat que dels 35.000 milions d'euros de marge que ha guanyat Espanya en l'últim any i mig (passant del 3% d'objectiu al 6,5), només n'ha donat a les comunitats 2.000, de l'1,1% a l'1,3.

Reduir l'atur 
En relació a les dades d'atur, el president ha assegurat que "intueix" que les dades de desocupació corresponents a maig mostraran una "disminució significativa" del nombre de desocupats en comparació d'anys anteriors. Com a exemple d'optimisme, Mas ha citat, la multimilionària inversió que portaran a terme els promotors de Bcn World, el macrocomplex d'oci que s'ubicarà entre Vila-seca i Salou (Tarragonès) i que, segons Mas, "pot situar a Catalunya en el lideratge turístic del conjunt d'Europa, no només d'Espanya".

Mesures de la Comissió Europea
Pel que fa a les noves exigències de Brussel·les, segons informa EFE, Mas ha rebutjat que s'hagin d'apujar els impostos a Espanya perquè "deprimiria el consum" i ha advocat, en el seu lloc, a posar en accent en el frau fiscal, que "és el doble de la mitjana de la UE".
Avui et destaquem
El més llegit