Mataró vol ser referent en economia circular

Les obres per construir un parc d'economia circular comencen a la tardor amb un primer pressupost de 6,5 milions d'euros

Recreació virtual del futur parc d'economia circular de Mataró | ACN Recreació virtual del futur parc d'economia circular de Mataró | ACN

Mataró tindrà un parc d'economia circular amb l'objectiu de convertir-se en referent d'aquest model de producció i consum. El Consorci per al Tractament de Residus ha aprovat la construcció de la primera fase –amb un pressupost de 6,5 milions d'euros– i els treballs d'adequació dels terrenys es faran a l'octubre. Després, es preveu que durant el primer trimestre del 2021 arrenquin les obres.

Un dels bucs insígnia d'aquesta primera fase del projecte serà l'Espai Refer, que oferirà serveis gratuïts a la ciutadania pensats per a la reducció de residus i la reparació, preparació i reutilització de tot tipus d'objectes. El president del consorci i alcalde de Mataró, David Bote, assegura que es tracta d'un "projecte singular per convertir Mataró en referent de l'economia circular".

L'espai inclourà un servei d'assessorament en diferents matèries (informàtica i aparells electrònics, fusteria i mobiliari, bicicletes, tèxtil o bricolatge domèstic), un espai d'intercanvi, botiga de productes de segona mà, horts socials, botiga de ferralla o una "biblioteca de les coses". "És un equipament social on els veïns podran venir a fer diferents activitats relacionades amb l'economia circular i la sostenibilitat", ha detallat Bote. En futures fases, a més, es donarà també cabuda a usos privats perquè diferents iniciatives, empreses o cooperatives s'hi puguin instal·lar per donar una segona vida a diferents materials.

Més info: Economia circular: el residu com a recurs

L'alcalde en destaca també el projecte arquitectònic i assegura que "donarà visibilitat" al polígon industrial de la zona nord de la ciutat. A més, en la construcció de l'edifici es tindrà en compte la gestió energètica, el control del cicle de l'aigua, la selecció dels materials i el foment de la biodiversitat ambiental.

El parc de l'economia circular s'ubicarà al polígon de Mata-Rocafonda, als antics terrenys de la Cooperativa Obrera Cristalleries de Mataró. La planta va tancar fa més d'una dècada i el projecte constructiu també vol tenir en compte el passat del solar. Per connectar amb la seva pròpia història, s'aprofitaran els àrids de vidre esmicolat que s'acumulen a la parcel·la per a la coloració dels paviments interiors.

Més informació
Economia circular: una vida útil fins a l’infinit
Les empreses que més impulsen l'economia circular
Avui et destaquem
El més llegit