El nou Agroparc d'Ametller Origen generarà 430 milions d'euros i 3.100 llocs de treball

Un estudi de l'UPF Barcelona assegura que el nou sistema de producció agrària d'Ametller pretén reduir un 20% el malbaratament alimentari

Imatge virtual de l'Agroparc Penedès | Ametller Origen Imatge virtual de l'Agroparc Penedès | Ametller Origen

Ametller Origen calcula que el nou Agroparc que impulsarà al Penedès generarà un impacte econòmic de 433 milions d’euros en activitat productiva i crearà més de 3.100 llocs de treball. Es tracta d'un espai de 258 hectàrees entre Gelida i Sant Llorenç d'Hortons que acollirà activitat agrícola, ramadera, industrial i energia renovable amb una inversió de 180 milions d'euros. La nova cadena de subministrament d'Ametller Origen, que vol ser un nou sistema de producció agroalimentària sense emissions, pretén reduir un 20% el malbaratament alimentari i recuperar fins a dues tones de plàstic anuals.

Són dues de les principals conclusions de l’estudi Cas Ametller Origen: cap a una cadena de subministrament centralitzada, circular i semiautomàtica, dut a terme per l’Observatori de Sostenibilitat de la UPF Barcelona School of Management amb l’objectiu de dimensionar el potencial de millora de la sostenibilitat de la nova cadena de subministrament de l'empresa catalana. "Ametller és una empresa que genera ocupació i impacte social. És, segurament, una de les més importants per al PIB català", ha apuntat el rector de la UPF, Oriol Amat.

Ametller: "Fer aliments prop de zones metropolitanes"

"L'Agroparc, com a tal, no existeix enlloc al món, però pot inspirar altres iniciatives que es puguin dur a terme", ha manifestat el cofundador d'Ametller, Josep Ametller, que ha conclòs que amb aquest projecte es pretén "fer aliments prop de zones metropolitanes sent capaços de dur-ho a terme sense generar emissions, a través de la circularitat i garantint competitivitat pel que fa als costos".

Pel director general de Comerç, Jordi Torrades, "la sostenibilitat és un tema indefugible per a qualsevol empresa i que, per tant, la transformació verda ha de ser transversal en el conjunt de transformacions que cal fer".  "L’estudi corrobora que la nova cadena de subministrament maximitza la seva sostenibilitat”, ha indicat Erola Palau Pinyana, coautora de l’estudi i coordinadora de l’Observatori de Sostenibilitat de la UPF-BSM. La investigadora ha exposat que la cadena de valor d’Ametller Origen “té un balanç energètic positiu i el potencial per esdevenir un referent d’economia verda per a altres empreses innovadores del sector”. 

3.500 quilòmetres menys cada dia

Una de les aportacions més significatives de l’estudi és la constatació que la nova cadena de subministrament “serà capaç de servir les mateixes botigues recorrent 3.493 quilòmetres menys cada dia, cosa que equival a un estalvi de 579 kg. / CO2 al dia”, ha assegurat Palau. Amb l'objectiu d’assegurar un creixement sostenible, la companyia agroalimentària ha dissenyat un procés per abastir les seves botigues basat en tres criteris: la centralització –passant de tres a un únic centre logístic–, la semiautomatització –per optimitzar la seva capacitat, eliminar les manipulacions de productes i incrementar la productivitat–, i la circularitat –amb l’objectiu de retornar i classificar els envasos per tal de disminuir al màxim l’impacte mediambiental.  

Aquests tres elements compten amb altres accions complementàries com la substitució dels camions de gasoil per altres vehicles propulsats amb energies menys contaminants i que, d’acord amb l’estudi dut a terme per la UPF-BSM, podrà garantir una davallada de les emissions de CO2 d’entre el 50% i el 100%, com també entre un 50% i un 96% de les emissions nocives per a la salut. 

Al·legacions al projecte

Unió de Pagesos i la plataforma StopAgroparc van presentar al·legacions al projecte, argumentant que comportarà una "important pressió sobre espais d'interès que difícilment podran ser conservats" i "comprometran la preservació dels valors paisatgístics". En canvi, Ametller Origen sosté que el seu projecte "respecta i revaloritza" el connector ecològic del Torrent de Can Joncoses. Alhora, es compromet a preservar les dues parelles d'àliga cuabarrada que habiten a la zona i garanteix que disposaran de 20 hectàrees més gràcies a la recuperació de sols agrícoles que ara estan emboscats. Respecte l'impacte dels visitants –se'n preveuen 50.000 anuals-, Ametller diu que en limitarà la intensitat prop de les masies i camins principals. La firma defensa que l'Agroparc pretén desplegar un model agroalimentari "100% sostenible i circular".

Avui et destaquem
El més llegit