Prova pilot a Osona per controlar els ramats amb el mòbil

Les vaques porten un collar amb geolocalització que emet un so per avisar l'animal si s'allunya de la zona marcada

El ramader Xavi Quirante amb el ramat de vaques i el mòbil on té l'aplicació per a controlar-les | ACN El ramader Xavi Quirante amb el ramat de vaques i el mòbil on té l'aplicació per a controlar-les | ACN

L'explotació Mas Casa Nova de Sora (Osona) ha posat en marxa una prova pilot per eliminar els tancats elèctrics i controlar el seu ramat de vaques amb el mòbil. A través d'una aplicació, els ramaders defineixen en quina zona volen que pasturin els animals. Cada vaca porta un collar amb geolocalització i, quan s'activa, emet un so distintiu que avisa l'animal que no continuï avançant. Si l'animal es desentén de l'avís i segueix endavant, el so es reforça amb un petit impuls elèctric que és inofensiu pel bestiar.

Xavi Quirante, ramader, explica que s'estalvien molt temps perquè tenen els animals "controlats en tot moment" i afavoreix la gestió forestal. "Aquesta innovació ens permet la conciliació familiar i un estalvi de temps que et puguis dedicar a altres coses", destaca Quirante. I, a part es recupera pastures i s'eviten incendis. 

Pere Navarro, enginyer de territori de la Diputació de Barcelona, apunta que l'aplicació també pot servir per a ramats de xais, ovelles i vaques.El projecte està finançat per la Diputació de Barcelona.

Avui et destaquem
El més llegit