
El Grup Tecnoquark torna a cotitzar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) després d'una suspensió en la cotització motivada pel retard en la presentació al mercat dels comptes consolidats corresponents a l'any 2016.
La companyia assegura que la raó del retard en la presentació de la comptabilitat referent a l'exercici 2016 ha estat que aquest és el primer any de consolidació de comptes amb l’empresa francesa TechnoMeca-Famo, adquirida pel grup català l’any passat, comptant amb dues firmes d'auditoria diferents, una de Barcelona i una altra de la població gal·la de Pau. A aquest fet s’hi ha unit el canvi en la direcció financera del grup, que ha seleccionant un professional que s'ajustés més al moment d'internacionalització que viu l'empresa.
L'exercici 2016 ha suposat la reafirmació del Grup Tecnoquark (TQT) com un hòlding industrial centrat en els sectors de l'automòbil (Tecnoquark Tooling ) i aeronàutic (TechnoMeca-Famo). En l'exercici 2016 el comportament del sector de l'automòbil ha estat positiu. En el cas de Tecnoquark Tooling (empresa centrada en el disseny i fabricació d'útils i altres peces per al sector de l'automòbil) el creixement de les vendes ha estat del 86%, fins als 3,6 milions d'euros. L’EBITDA ascendeix als 0,471 milions d'euros, millorant en un 154% l'aconseguit en l'exercici 2015.
El comportament general del sector aeronàutic a Espanya i França ha estat feble per la ralentització del negoci del principal grup europeu, Airbus. Malgrat això, l'activitat del sector Aero, que incorpora Tecnoquark Aero i el Grup TechnoMeca, ha aconseguint una facturació conjunta en l'exercici 2016 d'1,8 milions d'euros.
Atès que TechnoMeca es va incorporar al juliol 2016, les vendes proforma d'aquesta activitat haurien aconseguit la xifra de 3,7 milions d'euros tenint en compte la facturació anualitzada del grup francès. L’ebitda del sector Aero ascendeix a 0,034 milions d'euros amb una millora del 113% respecte l'exercici 2015.
Per tot això els comptes consolidats mostren un increment de l'import net final de la xifra de negoci del 182% fins als 5,4 milions d'euros (6,6 milions d’euros Proforma), i un increment en despeses d'estructura (despeses de personal i altres despeses d'explotació) per suportar el creixement en el volum de negoci.
L’ebitda de l'exercici 2016 ha millorat un 66% respecte l'exercici anterior, si bé ha mantingut el signe negatiu en 600.000 euros. La direcció del Grup va adoptar a la fi de l'exercici 2016 i durant el primer trimestre de 2017 mesures correctores en les partides de despesa, amb vista a garantir l'obtenció d'un ebitda positiu en l'acompliment de l'activitat corrent. Aquest procés ha suposat reduccions significatives de les despeses de personal i la manca de continuïtat de projectes no afectes a l'explotació. Els estalvis provinents d'aquestes mesures poden aconseguir la xifra d'1,5 milions d'euros en l'exercici 2017.
D'altra banda, TQT segueix apostant pel desenvolupament de projectes de R+D+i i en aquest sentit redobla els seus esforços per posar al mercat la seva patent de la Roda de Fibra de Carboni.
Així mateix, manté la seva vocació internacional i no descarta operacions de creixement inorgànic, ja sigui amb la compra de societats del sector al mercat espanyol o en mercats emergents.