Un dels grans motors de l'economia catalana té por a fer figa. Es tracta del turisme, en aquest cas el d'interior, que afronta una recent inaugurada temporada d'estiu plena d'incerteses. Sense visites assegurades, les comarques de Lleida, el Pirineu, la Catalunya Central i altres destinacions rurals arranquen la campanya confiant en bones notícies d'última hora que els impulsi fins a xifres similars a altres anys.
El Pirineu no vol fer aigües
Els establiments del Pirineu de Lleida encaren l'estiu amb molts dubtes després de les inundacions que han afectat especialment la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà ja que, més que mai, dependrà de les reserves de darrera hora. Tot i això, en el conjunt de la demarcació s'espera per aquest mes de juliol una ocupació similar o lleugerament inferior als darrers anys, en què es va situar entre el 35 i el 40%.
En aquest sentit, el sector turístic fa una crida a la solidaritat i insisteix en remarcar que tot i les afectacions, més del 90% de l'oferta turística de la Vall d'Aran funciona amb normalitat: "No hi ha cap motiu per no reservar unes vacances tant tranquil·lament com qualsevol altre any", assegura José Antonio Serrano, president de la Federació d'Hostaleria de Lleida.
Pel que fa als establiments de turisme rural, l'ocupació serà similar als darrers anys i se situarà entre el 35 i el 38% durant la primera quinzena de juliol. El subsector dels càmpings també preveu en global xifres similars a anys anteriors, exceptuant la Vall d'Aran on dels vuit establiments que hi ha, la meitat han patit una afectació considerable per la riuada i ara per ara no poden obrir.
Esperança d'última hora a la Catalunya Central
A la Catalunya Central, l'ocupació hotelera aquesta temporada d'estiu es presenta asimètrica. Les zones de muntanya, com el nord del Berguedà, és on es registra major ocupació amb unes xifres que se situen a l'entorn del 80%. En canvi, a Osona, al Bages, a l'Anoia i al Solsonès l'ocupació prevista se situa al voltant del 30%, tot i que els hotelers esperen una millora gràcies a les reserves d'última hora.
Un dels llocs més turístics de la zona, Montserrat, preveu registrar una ocupació hotelera del 60%, gràcies al turisme nacional que suposa el 90% dels visitants. En el cas concret d'Osona, les previsions també són fluixes, però els hotelers esperen que les reserves d'última hora i la nova edició del Festival Internacional de Música de Cantonigròs animi les reserves.
Xifres notables a l'interior de Barcelona
Els càmpings de les comarques interiors de Barcelona preveu unes dades d'ocupació prou elevades, semblants a les d'altres anys. L'Associació de Càmpings de Barcelona informa, en paraules del seu president, Francesc Josep Caballé, que tot i que es presenta una temporada "incerta", l'ocupació a l'interior barceloní es situarà entre un 70% i un 80%, tot i que les previsions poden variar en funció de la climatologia.
Pessimisme al camp interior de Tarragona
Els allotjaments rurals del Camp de Tarragona i, sobretot, les Terres de l'Ebre, són poc optimistes en mires a la temporada turística d'estiu. En aquest sentit, veuen molt complicat tornar a assolir el 40% d'ocupació que va registrar el mateix mes de juliol de l'any passat. "No podem fer previsió perquè les reserves són d'última hora", lamenta la portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre), Lola Gómez, tot subratllant la incertesa que aquesta tendència creixent genera.
Malgrat els intents del sector per captar hostes assumint la taxa turística, negociant preus a la baixa en cas d'estades importants o acceptant reserves de només un dia els caps de setmana, la crisi econòmica que continua afectant les famílies catalanes i espanyoles –els seus principals clients– dificulta seriosament la recuperació.
Ocupació irregular a la Girona interior
Les comarques d'interior de Girona viuran xifres d'ocupació molt diverses en funció de la naturalesa de l'allotjament. Així, mentre que el sector hoteler admet que difícilment arribarà a la meitat d'ocupació, els establiments rurals confien en una temporada que vagi clarament a l'alça: es preveu una primera quinzena baixa –amb una ocupació del 60%– que sigui compensada amb una segona quinzena quasi perfecte –amb un 95% de places plenes–. Pel que fa als càmpings, l'ocupació es mourà en xifres lleugerament inferiors al dels allotjaments rurals, ballant entre el 40% i el 85%.