La Unió Empresarial de l'Anoia reconeix la figura de l'empresari Josep Maria Vives Vidal

Josep Maria Vives Vidal va ser un dels fundadors de la Unió Empresarial de l'Anoia

Josep Maria Vives Vidal, un dels fundadors de la Unió Empresarial de l'Anoia | Cedida Josep Maria Vives Vidal, un dels fundadors de la Unió Empresarial de l'Anoia | Cedida

La Unió Empresarial de l’Anoia ha homenatjat la figura de l'empresari Josep Maria Vives Vidal, un dels fundadors de l'entitat i el seu primer president, que va morir el 18 de març a l'edat dels 96 anys. La patronal reconeix la trajectòria empresarial de Vives en el sector tèxtil, així com la seva implicació en el moviment econòmic de la comarca. "La Unió ha tingut una llarga trajectòria gràcies a la perseverança, passió, entrega i bondat de persones com en Josep Maria Vives, una entitat que va néixer amb els valors dels seus fundadors: la voluntat de cooperació i la col·laboració per al progrés econòmic i social de la comarca", destaquen.

L'empresari igualadí es va iniciar en el món del tèxtil als 21 anys, quan va muntar un petit taller per fabricar mitjons i, més endavant, va iniciar la fabricació de teixits elàstics. El 1957 va aconseguir la llicència per Espanya i Portugal de la marca de cotilleria americana Warner's. Als anys seixanta va participar en cursos de formació en la direcció d’empreses al IESE que marcaren la seva vida professional.

Referent en el tèxtil

Als anys 80 va obtenir de Pierre Cardin la llicència exclusiva de cotilleria i llenceria per tot Europa. L’espai se li va fer petit, i després de tres canvis, va edificar una nova fàbrica de 15.000 metres quadrats donant ocupació a més de 700 persones, convertint-se en la primera empresa d’Espanya en el seu sector.  Als anys 90 va comprar les empreses franceses Gemma i Bilytis i tenia organitzacions comercials pròpies al Benelux, Itàlia, França i Portugal.

La Unió Empresarial en destaca la seva aposta pel benestar dels treballadors. La nova fàbrica disposava d’una guarderia infantil i un servei mèdic diari per atendre primeres cures i servei d’injeccions. L’empresa subvencionava als pares amb fills en edat escolar amb el 80% de les despeses mensuals i als treballadors que volguessin fer algun curs de perfeccionament, se’ls ajudava amb el 80% dels costos. També estava establert que cada persona, en el moment de la seva jubilació, percebés un increment addicional en proporció a les retribucions que hagués tingut en la seva vida laboral.

Impuls de la Unió Empresarial de l'Anoia

A principis dels anys 80, l’empresariat igualadí estava vivint uns moments d’una certa inquietud per la incertesa del futur de les empreses en general i d’Igualada en particular. Amb aquesta idea, els presidents d’uns quants gremis van decidir constituir una entitat que els agrupés i pogués ser un instrument de pressió davant les administracions públiques. Així va néixer la Unió Empresarial de l'Anoia.

"El mandat de Vives va ser clau per l’aposta de l’entitat empresarial per la formació de les persones treballadores, i també de la gent que estava a l’atur. Tenia una visió de millora de les empreses, de les persones i la societat, una línia que l’entitat manté gràcies al seu llegat", reconeix l'associació.

Avui et destaquem
El més llegit