El preu de l'habitatge frena les vendes del petit comerç

Segons Comertia, cauen un 1,2% al setembre i el 50% de les empreses han patit pèrdues respecte l'any passat

Els empresaris esperen que a l'octubre s'incrementin les vendes Els empresaris esperen que a l'octubre s'incrementin les vendes

Les vendes del petit comerç han disminuït un 1,2% al setembre en relació al mateix mes de l'any passat, segons l'Indicador de Retail Comertia. El president de Comertia, German Cid, destaca que la tendència és una contracció en el consum causada per una "lleugera desacceleració per l'alça del preu dels carburants i l'elevat cost de l'habitatge que afecta el pressupost familiar disponible". 

Més info: El lloguer cau un 3,8% a l'agost a Catalunya

Comertia atribueix el descens a les botigues del sector de la moda, amb un 9,8% menys de vendes, dels complements personals amb un 2,5% menys, de la restauració amb un 3,1% menys i a l'oci i la cultura amb un 0,5% menys. De fet pocs sectors han registrat un increment en les seves vendes. Són el de l'alimentació amb un 4,6% més, el d'equipament de la llar amb un augment del 2,5% i d'altres –automoció i assegurances- amb una pujada del 0,8%. Pel que fa al segon quadrimestre, les vendes han pujat un 1,5% però és l'increment més baix dels darrers cinc anys. De cara a l'octubre, les previsions apunten a un augment del 3,7%. 

Aquest setembre, el 42% de les empreses ha tingut un increment de les vendes respecte l'any anterior, mentre que el 50% ha disminuït i el 8% afirma que s'ha mantingut igual. El 8% de les empreses ha incrementat les seves plantilles, el 81% l'ha mantingut i només el 8% ha disminuït.

Pressupost familiar

El passat agost, les dades de l'Indicador Retail de vendes van reflectir un increment del 3,6% per l'augment en la venda de vehicles i l'alimentació, però aquest mes s'ha percebut una desacceleració. De fet, el 72% dels empresaris ha afirmat haver notat una certa desacceleració de les vendes.

De cara al mes d'octubre, els empresaris s'han mostrat més optimistes i auguren un augment de les vendes del 3,7%. Pel que fa l'ocupació, el setembre ha estat molt estable, amb un 81% d'empreses que han mantingut la seva plantilla, un 8% que l'han augmentat i un 11% que l'han reduït. A més, el 14% preveu fer noves contractacions, el 17% té previst reduir la plantilla i el 69% mantenir-la. 

Comertia, que ha presentat aquestes dades aquest dijous d'acord, agrupa al voltant de 60 empreses de retail, que sumen més de 4.000 punts de venda.

Més informació
La Cambra destina 360.000 euros al petit comerç
El petit comerç es fa gran a Internet
Kelvin Retail ofereix Big Data al petit i mitjà comerç
Avui et destaquem
El més llegit