Torelló 225 Brut Nature Gran Reserva 2011: gran en finor

Aquest cava ofereix una àmplia gamma aromàtica gràcies a una llarga criança de 30 mesos i la fermentació del vi base en bótes de fusta

Els ingredients per fer un bon cava giren al voltant de quatre elements clau: la varietat o varietats de raïm locals que s'utilitzen, el clima mediterrani, més o menys moderat segons l'alçada on estan plantades les vinyes, i també els sòls on es cultiven. A l'Alt Penedès sempre han aconseguit treure profit de tots aquests elements i obtenir-ne resultats excel·lents en forma de bombolles.

Una de les empreses que destaquen per la projecció i la puresa dels seus caves és la de la família Torelló. El celler, capitanejat pels germans Toni i Paco de la Rosa Torelló junt amb la seva mare Ernestina Torelló, compta amb la finca de Can Martí a Sant Sadurní des de 1395, que està a mig camí entre el mar i les muntanyes de Montserrat. Allà gaudeixen d'un clima típicament mediterrani amb una temperatura mitjana anual de 16 °C.

Els terres estan compostos per una barreja argilosa i calcària, en els quals s'adapten perfectament les varietats de raïm plantades a diferents alçades de la finca, conformant diversos microclimes que transmeten caràcter als seus vins i caves. Amb tots els segles de dedicació a la viticultura i entenent de caves fins, potencien l'agricultura sostenible, la verema manual i el respecte al medi ambient per mantenir les 135 hectàrees de la propietat com uns petits paradisos naturals, amb sòls rics i vius, que donen qualitats de raïm extraordinàries.

La mateixa filosofia es traspassa als seus caves. Elaboren els escumosos blancs amb la varietat tradicional del xarel·lo, raïm pilar que proporciona bona estructura i elegància als caves de guarda. En la zona del Penedès, el xarel·lo aconsegueix una expressió herbàcia, amb tocs afruitats, unes subtils notes amargues, i un alt grau alcohòlic que queda ben equilibrat per l'acidesa.

Concretament, el Torelló 225 és un cupatge del trio xarel·lo-macabeu-parellada. Quan es cull el raïm, normalment a les nits d'agost per mantenir la temperatura més fresca i evitar oxidacions de la fruita, s'entra directament al celler on es premsa suaument per obtenir el most flor. Aquest cava vol oferir una àmplia gamma aromàtica i l'aconsegueix amb una llarga criança de 30 mesos en rima i la fermentació del vi base en bótes de roure francès.

Les primeres bótes que es van utilitzar per madurar i comercialitzar el vi eren les bordeleses, les quals tenien -i tenen- una capacitat de 225 litres, d'aquí el nom d'aquest gran reserva. En copa, el 225 es mostra brillant, de color groc-daurat pàl·lid, amb una bombolla fina que forma elegants rosaris. En nas, ressalten les aromes de fruites de pinyol madures i les de criança (pa torrat, brioixeria i vainilla).

En aquest cava, el factor de personalitat és el seu volum, amb un pas de boca ampli i cremós. Gràcies al llarg envelliment, el carbònic està ben integrat, l'acidesa molt ben equilibrada, i el conjunt aromàtic, més complex. Té un final llarg que deixa un postgust afruitat i torrat molt elegant. Sens dubte, és un cava de grans harmonies, versàtil per a maridar tot un àpat i que convida a repetir copa i/o... ampolla.

Setmanalment, VIA Empresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit