Torre Galimany Gran Reserva 2010: L'art del cupatge

Tot i ser un gran productor de caves, l'Heretat Segura Viudas també fa petites produccions molt especials com aquesta

Gérard Depardieu és un gran actor i també un gran bevedor. Darrerament sembla que a la seva fama d'actor també li vol sumar altres fites més controvertides. Ciutadà rus des de 2013, Depardieu sempre li ha interessat el món del vi i té inversions en diverses regions vinícoles. Fins i tot havia produït un vi a Porrera. Segons les seves darreres declaracions al diari anglès The Mirror, diu que pot beure unes 14 ampolles de vi al dia. Comença el dia servint-se un parell d'ampolles d'escumosos abans de les 10 del matí, i la llista s'alegra amb vins i licors fins a arribar a les 12, 13 o 14 ampolles diàries... Estic segura que Depardieu no coneix el Torre Galimany de Segura Viudas, sinó ja ens n'hauríem quedat sense!

Segura Viudas és un dels primers elaboradors de caves de qualitat de Sant Sadurní d'Anoia. Tot i ser una gran empresa amb reconeguts productes al mercat i produccions d'alts volums, la seva gamma també ofereix uns caves de gran qualitat a preus força raonables i petites produccions amb escumosos més especials, més personals, com aquest Torre Galimany, que deu el seu nom a la torre de defensa de la mateixa finca de l'Heretat.

Amb els seus caves volen expressar l'essència de les seves vinyes ancestrals i les varietats indígenes com són el xarel·lo, el macabeu i la parellada. Per això, a Segura Viudas seleccionen i cultiven els seus propis llevats des de 1969. Seguint aquesta filosofia, el Torre Galimany està elaborat amb les varietats tradicionals, amb una major aportació de xarel·lo, procedent de vinyes de més de 70 anys, de baixos rendiments, i es complementa amb una mica de macabeu i parellada.

El Torre Galimany va ser un dels primers caves del mercat elaborat amb criança en bóta. I el cupatge és tot un art. Gabriel Suberviola, l'enòleg cap de l'Heretat, fa aquest cupatge amb dos vins de xarel·lo, un fermentat en bóta durant 5 mesos, i l'altre macerat sobre les seves mares durant 3 mesos en dipòsits d'acer, i un macabeu i una parellada que també fermenten en dipòsits d'acer sobre les seves pells, per aportar més complexitat i estructura. Després d'una criança en ampolla d'almenys 30 mesos, per ser un Gran Reserva, no se li afegeix cap sucre ni licor d'expedició, sortint al mercat com un Brut Nature.

A la vista, té un color groc pàl·lid, amb reflexos daurats i brillants. Les bombolles molt elegants formen un rosari fi i ben integrat. En nas, la complexitat aromàtica d'aquest cava ens el presenta molt interessant. Destaquen les notes de criança en bóta, els torrats, el coco, però també té l'expressió de fruita madura, de fruites més típiques d'aquesta època de tardor com la poma cuita, el codonyat, i de fruits secs. En boca té una entrada suau, cremosa, amb la bombolla molt agradable i una acidesa molt ben treballada. És un cava llarg, de cos i volum, que ens perdura en boca amb una sensació dels torrats molt fina fins al final. És un senyor cava que us combinarà molt bé amb formatges de gust fort, pernil ibèric, risottos, peixos al forn i amb salses.


Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit