• UsMima rep 1,14 MEUR de finançament de la UE

UsMima rep 1,14 MEUR de finançament de la UE

Els fons serviran per finançar un estudi clínic i reduir costos en la fabricació del seu dispositiu contra el restrenyiment crònic

L'equip d'UsMima
L'equip d'UsMima
Redacció VIA Empresa
19 de Desembre de 2016
Act. 19 de Desembre de 2016
L'empresa catalana de dispositius mèdics UsMima ha estat seleccionada per la Unió Europea per rebre 1,14 milions d'euros de finançament del programa del programa Horitzó 2020. La companyia va sorgir de d·Health Barcelona -el màster propi de la Universitat de Barcelona impulsat per Biocat que forma emprenedors en salut- i comercialitza Mowoot, un dispositiu similar a un cinturó que imita el massatge de còlon per pal·liar el restrenyiment crònic que pateixen principalment els pacients amb lesió medul·lar i/o esclerosi múltiple però també el 15% de la població en general. És l'única solució no farmacològica, no invasiva i sense els efectes adversos de laxants i ènemes.

La companyia ha estat seleccionada entre prop de 1.400 empreses europees per rebre finançament de l'SME Instrument Fase 2, concretament en la categoria "Accelerar la introducció en el mercat de solucions TIC per Salut , Benestar i Envelliment Sa", adreçada a pimes amb gran impacte econòmic i social. En el cas d'UsMima, la companyia dedicarà aquest finançament a desenvolupar un estudi clínic multicèntric internacional, reduir costos en el procés de fabricació i desenvolupar un nou dispositiu que inclogui connectivitat.

La Unió Europea va rebre en aquesta convocatòria 1.378 projectes dels quals en va seleccionar 58 de 16 països diferents, incloent-hi 4 catalans. "Haver aconseguit el finançament de la Comissió Europea és una gran empenta per Mowoot. Esperem entrar en diversos mercats europeus el 2017 i al mercat nord-americà en 2018", destaca Markus Wilhelms, CEO de la startup.

El producte, a la venda a la seva pàgina web des de l'octubre, és fruit de la col·laboració d'UsMima amb l'Institut Guttmann i de més de 500 entrevistes amb malalts. Es tracta d'un cinturó que, connectat a un petit dispositiu de sobretaula, emula el massatge de terapeutes professionals mitjançant tecnologia neumàtica i algorítmica. En emular el massatge manual, el producte és una solució natural que ofereix més independència i autonomia al pacient i millora la seva qualitat de vida reduint els desplaçaments a l'hospital o la contractació del servei a domicili.

S'estima que a Espanya pateixen restrenyiment crònic uns 8,4 milions de persones, amb una despesa individual que se situa entre els 700 i els 2000 euros a l'any en tractaments. "El nostre dispositiu permet als pacients retallar aquesta despesa a la meitat en una sola inversió i disposar d'una solució en termes d'autonomia i de recuperació d'autoestima especialment important en aquests malalts", subratlla Wilhelms.