• Vall Llach Porrera Vi de Vila 2010: un priorat de flors i violes

Vall Llach Porrera Vi de Vila 2010: un priorat de flors i violes

Quan la carinyena -abans considerada una varietat rústega- s'expressa amb tota la seva delicadesa

Vall Llach Porrera Vi de Vila 2010
Vall Llach Porrera Vi de Vila 2010
Joan Nebot
Col·laborador
29 de Maig de 2014 - 06:00
Act. 20 de Juny de 2014 - 17:21

De vins, n'hi ha d'haver de tota mena, adreçats a tot tipus de consumidor i de pressupost, i a les diverses circumstàncies i moments de consum. A la DOQ Priorat, però, són conscients que el seu territori és prou petit i amb unes característiques prou excepcionals i variades a causa de la seva accidentada geografia, com per haver de tenir vins de gammaalta, que siguin capaços de reflectir aquestes característiques excepcionals. I per això ja fa uns anys va reglamentar els "vins de vila" els elaborats exclusivament amb raïm d'alguna de les 12 subzones delimitades, corresponents a municipis o zones amb característiques diferenciades que determinen les característiques dels vins que s'hi elaboren.

A més a més, cada any -i ja en van dotze- es fa un tast en el qual uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, examinen a cegues cada candidat a ser Vi de Vila, de manera que es puguin identificar els tretsdiferenciadors d'aquests vins, especialment en allò relatiu a la seva procedència geogràfica dins el territori de la DO. La iniciativa ha estat ben acollida pels elaboradors, i ja hi ha gairebé una quarantena de Vins de Vila, elaborats per diversos cellers escampats pels territoris.

Un d'aquest, és el Vi de Vila de Porrera del celler Vall Llach. S'elabora amb un cupatge del 70% de carinyenes antigues, triades, de plantacions que depassen els cent anys i que també contenen un 15% de garnatxa, de mitjana, i complementades amb més garnatxa. La fermentació l'ha fet en part en bótes de 225 i 500 litres i en part en dipòsit d'acer inoxidable molt petits, de 1000 i 2500 litres, per elaborar-ne un total de només 7700 ampolles. La criança ha estat de 16 mesos en bóta i es va embotellar el juny del 2013, així que a hores d'ara té ja un any d'ampolla, suficient per a un primer afinament, tot i que de ben segur que un temps més no li anirà gens malament.

Té un color roig viu, d'intensitat mitjana, amb el voraviu de robí. Sorprèn potser, que una carinyena prioratina no tingui un color més fosc, així que ja podem anar-nos fent a la idea que no s'ha buscat una màxima extracció de color i potència. Les aromes ho confirmen: la primera impressió la dóna la fruita vermella en el punt de maduresa, encara amb la frescor de la fruita fresca i sense acostar-se a la gamma aromàtica de les melmelades. Després apareixen les delicades notes florals de la carinyena: caramel de violes, i notes de fusta fina, cedre, i de tabac ros.

A la boca és on es destapa la màgia, amb un equilibri excepcional entre l'entrada, més aviat fina, llaminera i amb gustfloral, i la posterior eclosió al paladar, on expressa la duresa del territori i el clima, amb contundència i musculatura però sense gens d'agressivitat i sempre amb sensació de frescor, d'elegància i de complexitat. Sorprèn una dada: a l'etiqueta hi consten 15,5% d'alcohol, però no es perceben en absolut, així que tot i que de ben segur que no és mentida, ho sembla, tanta és la finor i la delicadesa. .

 


Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi