Espanya impulsa la primera associació de Zones Franques d'Europa

Delegats de 10 països signen l'acord per a posar en valor la innovació i treballar en xarxa amb els parcs científics coincidint amb el congrés mundial de Dubai

Congres Mundial Zones Franques de Dubai | Cedida Congres Mundial Zones Franques de Dubai | Cedida

Delegats de 10 països que representen unes cent zones franques han signat aquest dilluns, coincidint amb el congrés mundial de Zones Franques de Dubai, un protocol d’intencions per constituir l’Associació de Zones Franques d’Europa, sota l’impuls de les zones franques del conjunt d'Espanya i el suport de la Xarxa Mundial de Parcs Científics i Tecnològics (IASP).

Més concretament, el protocol assenta les bases per constituir una entitat de repercussió internacional que les representi i que faci de la innovació el seu modus operandi. Així doncs, les zones franques i els parcs científics europeus volen treballar en xarxa i augmentar el seu valor afegit davant els canvis del món productiu i del comerç mundial per l’economia 4.0, la digitalització, l’IoT, la impressió 3D i la robotització, entre altres.

Més info: Les zones franques volen un fons pel 4.0

Sèrbia, Polònia, Irlanda, Bielorússia, Lituània, Letònia, Moldàvia, Luxemburg, Macedònia i Espanya, (els delegats de Gran Canària, Tenerife, Santander i Vigo), han secundat al delegat especial de l’Estat espanyol al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i president de les zones franques espanyoles Jordi Cornet, en aquest procés associatiu que aprovarà els seus estatuts oficials durant del Saló Internacional de la Logística i Manutenció (SIL) que tindrà lloc del 5 al 7 de juny a la capital catalana.

Cimera mundial a Barcelona

 

El president de l'Organització Mundial de Zones Franques (WFZO) Mohammed Alzarooni ha confiat l'encàrrec de la propera cimera mundial  a Barcelona, entre el 26 i el 28 de juny de 2019. Per la seva banda, Cornet ha celebrat  aquesta decisió “perquè així les zones franques reconeixen a la capital catalana com a enclavament d'innovació i d'activitat econòmica avançada, com testifiquen mundialment el Mobile World Congress i altres esdeveniments firals i sectorials que fan de Barcelona una capital global”.

Cornet: "Les zones franques reconeixen a la capital catalana com a enclavament d'innovació i d'activitat econòmica avançada"

Segons fonts de la WFZO, al món hi ha unes 3.500 zones franques en 130 països, que representen més de 70 milions de llocs de treball, la qual cosa equival aproximadament al 1% de la publicació activa mundial registrada, però la seva importància és clau en el flux comercial mundial. Al congrés dubaití, la delegació de Barcelona s'ha guanyat l'atenció del sector amb la seva proposta per a l'adaptació de les zones franques com a enclavaments de comerç global anant més enllà dels seus avantatges fiscals i el seu ús logístic.  

“L'experiència del Consorci en l'organització de fires i congressos internacionals, unit al prestigi d'Espanya com a plataforma logística mundial, a l'atractiu de Barcelona com a capital del Mediterrani i a la unió d'esforços institucionals, han estat factors determinants perquè la WFZO hagi apostat per nosaltres. Això és bo per a Espanya, per a Catalunya i per a la ciutat de Barcelona. El Consorci una vegada més ha tornat a demostrar que sumar esforços multiplica resultats”, ha afegit Cornet.

Economia 4.0 amb avantatges fiscals

"L’associació genera un gran valor afegit per unir l’economia 4.0 amb els avantatges fiscals d’aquests països a la gran Europa, que sumaran esforços per a implementar la indústria 4.0 i la innovació a les seves àrees, guanyant protagonisme en el comerç internacional. Pretenem plantejar aquest debat a nivell de tot el continent i incidir, si cal, en canvis de normatives perquè així sigui”, ha assegurat Cornet. 

Per la seva banda, el president de la Xarxa Mundial de Parcs Científics i Tecnològics i de La Salle Technova Barcelona, Josep Miquel Piqué, ha expressat el seu compromís per al desenvolupament d’aquesta nova xarxa europea alhora que ha posat en valor la unió de les zones franques i els parcs tecnològics, incloent les exempcions fiscals amb valors com la sostenibilitat, la seguretat i la innovació tecnològica.

Més info: Josep M. Piqué: "Espanya s'ha equivocat amb el finançament dels parcs"

El memoràndum que s’ha signat posa èmfasi en la necessitat d’augmentar la innovació, el desenvolupament sostenible i la prevenció de riscos i la seguretat en el comerç i en la cadena de subministrament global, que cada vegada més integra a cadenes de valor mundials i socis comercials internacionals.

Govern, duanes i sector privat

D'aquesta manera, es reconeix “el paper fonamental que exerceixen les zones franques i les zones econòmiques per al creixement, el desenvolupament i la inversió, la creació d’ocupacions i la prosperitat de les nacions” destacant que cal “l’enfortiment de la cooperació entre tots els interessats, especialment entre el govern, les duanes i el sector privat.

Més informació
El SIL premia Seat, Amazon i Cellers Torres
Barcelona, capital mundial de les zones franques
Avui et destaquem
El més llegit