Lakshmi Mittal, la fortuna d'acer

El casament organitzat pel magnat indi deixa a Barcelona uns 65 milions d'euros a canvi de "fer-se seus" alguns espais emblemàtics de la ciutat

Més de 500 convidats que pràcticament han omplert un dels hotels més luxosos de la ciutat, i les botigues més cares del Passeig de Gràcia facturant per sobre de l'habitual. Es calcula que l'impacte econòmic del casament de la neboda del magnat indi de l'acer, Lakshmi Mittal (Churu, Índia, 1950), haurà deixat a Barcelona uns 65 milions d'euros.

L'enllaç entre Shristi Mittal i l'alt executiu de l'HBSC Gulraj Behl ha estat una de les notícies del cap de setmana a la capital catalana, on la fortuna d'aquest empresari indi ha aconseguit tancar el MNAC o fer funcionar les fonts de Montjuïc en un horari fora de l'habitual.

La història de la que és la 41a persona més rica del món segons la revista Forbes, amb una fortuna d'uns 16.000 milions de dòlars, té una mica de tot: caràcter emprenedor, superació, ambició i oportunisme.

De Calcuta al món
Mittal és fill d'una família humil que es va traslladar a Calcuta, on el seu pare va trobar feina en una empresa britànica del sector de l'acer. Gràcies a això, Lakshmi va poder gaudir d'una bona educació, on de seguida va destacar per la seva habilitat amb els números. D'aquesta manera, quan la família va crear el seu propi negoci, també relacionat amb l'acer, ell va ser l'encarregat de fer-lo créixer. Havia nascut el gegant que avui es coneix com Mittal Steel.

La compra d'altres empreses del sector en dificultats va ser el model a seguir per créixer. Indonèsia i Trinitat i Tobago van ser els primers llocs on Mittal va invertir; per saber aprofitar més tard les oportunitats que oferien les privatitzacions arran de la caiguda del bloc soviètic.

Compres a preus baixos, mínims costos laborals i una visió clara de l'oportunitat que oferia la globalització al sector industrial. Tot plegat va permetre a Mittal consolidar una fortuna que l'ha situat entre els homes més poderosos del planeta.

Convertit en el primer productor mundial d'acer, el 2006 es fa amb el control d'Arcelor, el grup europeu més important del sector. Actualment, aquest magnat indi controla el 43% d'Arcelor-Mittal.

El grup industrial també s'ha vist afectat per la crisi, i ha viscut situacions tenses com l'intent fallit d'ERO als alts forns francesos de Florange; però la fortuna de Mittal segueix sòlida. Els carrers de Barcelona en són testimoni.

Avui et destaquem
El més llegit