
Ja ha plogut una mica des que Enrique Valentí obrís el restaurant Adobo a Barcelona (carrer del Milanesat, 19, Sarrià-Sant Gervasi, Barcelona). Figura clau del teixit culinari d'aquesta ciutat des de fa un quart de segle – alguns dels seus projectes han estat Valentí, Casa Paloma, Chez Coco, Barbes, Marea Alta o Marea Baixa-, l'empresari acaba d'obrir el restaurant Caja de Cerillas a Madrid, la seva ciutat natal. A vegades és difícil de ressituar un restaurant en l'imaginari col·lectiu després de la desvinculació del seu creador. Per sort, Adobo Barcelona continua exercint un solvent paper en la seva funcionalitat com a restaurant i bar, ara reforçada sota el Grup Boadas que s'acaba de fer càrrec de la seva cocteleria –el grup suma la famosa cocteleria Boadas, la de la Terrassa Duquessa Boadas, i la cèlebre hamburgueseria Ok Sarrià-.
Una gran cocteleria, en un gran restaurant
La cocteleria guanya cada vegada més adeptes fora del bar a Barcelona. És el cas d'alguns hotels i espais de Barcelona que afegeixen als seus actius el pop up d'algun conegut temple líquid barceloní que, per a això, tenim algunes de les millors barres cocteleres mundials a la ciutat. El que no és tan habitual és que sigui un restaurant. En el cas que ens ocupa, són, a més, Marc Álvarez i Simone Caporale, amos de Sips.
En un ascens meteòric, aquesta coneguda cocteleria es va alçar amb la glòria en tan sols dos anys, ocupant el pòdium del Millor Bar del Món en 2023 (la seva obertura va ser el 2021). La cosa té raó de ser, els seus artífexs són llegendes del sector. L'antic bar de Caporale, Artesian, va ocupar el primer lloc en la llista dels 50 Millors Bars del Món quatre vegades entre 2012 i 2015, mentre que Álvarez va perfeccionar el seu art durant més de 10 anys amb els germans Adrià a elBulli Fame. Però tornem a Adobo. La nova oferta del popular restaurant de la zona alta pretén combinar l'experiència en una taula amb una mixologia “d'elit", segons defineixen.

Situat en una zona molt tranquil·la de Barcelona, el restaurant Adobo suma zona de restaurant amb una atractiva terrassa perquè el comensal pugui tant asseure's a l'interior com a l'aire lliure per a menjar o sopar, amb els còctels d'Álvarez i Caporale com a aliats líquids. En la nova carta de cocteleria trobem alguns glops clàssics de la casa com els americans, negronis, adonis, el bloody Mery i el moscow mule, a més del gintónic “El pati”. “Venen ja preparats i preservats adequadament amb instruccions precises sobre els ingredients frescos, quantitats, i gots on han de ser servits. Tot l'equip ha rebut formació coctelera de Boadas, directament”, explica Nerea Riola, directora de l'espai i una de les persones que ha estat a l'ombra d'altres projectes del seu anterior amo, com l'extint Marea Alta.
La nova oferta del popular restaurant de la zona alta pretén combinar l'experiència en una taula amb una mixologia “d'elit"
La carta del nou Adobo inclou tapes per a compartir, entrants, i plats tradicionals i altres, elaborats a la brasa. “Aquí es fusiona la cuina tradicional catalana amb tocs contemporanis, reinterpretant la cuina mediterrània i portant a la taula els sabors inconfusibles dels plats de l'àvia, però amb un toc modern”, detallen. I, tot, en un espai únic en el cor de Barcelona, oferint una experiència culinària completa i retent homenatge a l'autèntica casa de menjars del segle XXI. Sota aquest model de "casa de menjars del segle XXI" es poden tastar receptes com les croquetes de pernil o el popular cazón en adob. També, una truita trufada oberta, servida en taula en la mateixa paella perquè el comensal triï el punt de quallat perfecte.
Es pot continuar amb entrants com l'steak tàrtar elaborat en sala amb patates fregides i pane carasau o els macarrons de la iaia, els fideus a la cassola amb costella, botifarres i salsitxes, l'arròs de calamar i papada, el bacallà al pil pil i piquillos confitats o la cua de vedella al vi negre amb parmentier de patata. A la brasa, els plats principals inclouen algunes opcions de peixos en talla sencera interessants. És el cas del Llobarro (d'un quilo aproximadament) a la Donostarria que també es pot demanar amb aigua de Lourdes (recordem que el llobarro i el turbot, que està present també en la carta, eren dues de les elaboracions estrella de l'enyorat Marea Alta). Les opcions es divideixen entre l’Onglet a la brasa amb salsa Cafè de París, la costella d’Astroga, a peça sencera, o l'hamburguesa amb bacó fumat, formatge emmental, enciam i tomàquet. L'estil d'elaboració dels peixos és el dels rostidors de Getaria. Per a finalitzar, una de les postres que s'han de provar tant sí com no, és el flam amb xantillí de vainilla.

Al migdia, Adobo ha llançat un menú executiu a 35 euros –una camisa molt ben mesurada perquè, recordem que estem en plena zona alta barcelonina- que inclou entrant, plat principal i postres, més beguda, on barregen els seus plats de cuina catalana contemporània. L'establiment també funciona per a acollir esdeveniments privats, menjars i sopars d'empresa i per a final d'aquest mes “un brunch que estem servint a partir de la setmana que ve en format prova, amb una fórmula de 12.30 h a 15.00 h amb elaboracions fredes i calentes, amb DJ en el nostre espai de jardí”, avancen. Podrà gaudir-se per 47 euros, begudes a part. El brunch inclou estacions de pernil ibèric de gla, formatges artesanals, tàrtars de salmó i steak, fideus a la cassola i arròs de mar i muntanya, a més d'ostres franceses, ceviche de peix llimona i tàrtar de tonyina. Entre els plats a la carta destaquen els ous trencats amb xistorra, els ous benedictine i la mini hamburguesa a la brasa de l'històric O.K. Sarrià. L'oferta inclou aigües, refrescos, cerveses, vermuts i vins seleccionats, i es podran gaudir també còctels exclusius de Boadas. Una molt bona direcció per anotar.
Adreça: Milanesat, 19, Barcelona.
Preu mitjà a la carta: 50-75 euros.
Preu del menú executiu: 35 euros.
Pàgina web: www.adobo.es.