• Afterwork
  • Albert Carreras ensenya economia amb la història

Albert Carreras ensenya economia amb la història

    Albert Carreras
    Albert Carreras
    Josep Maria Casasús
    18 d'Octubre de 2013

    Ni togues, ni birrets. Ni aldarulls estudiantils. La inauguració del curs acadèmic 2013-2014 a la Universitat Pompeu Fabra s'ha fet, com sempre, sense pompa ni circumstància, i sense escarafalls. Es posa tot l'èmfasi en la lliçó. Enguany ha estat densa i profunda, erudita i treballada, i alhora amena, atractiva i entenedora, i per tant profitosa.

    Teníem davant un professor amb solidesa acadèmica i alhora amb expertesa professional. És el doctor Albert Carreras de Odriozola, 58 anys, ara secretari general del Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i des de fa anys catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques de la Pompeu Fabra. Ens anuncià en el títol de la sessió que exposaria "algunes lliçons de la història i per a la història".

    Tenia al costat i davant seu alumnes molt atents: el rector de la Fabra, Jaume Casals, 55 anys; l'empresària Núria Basi, presidenta del Consell Social de la Universitat que ens reunia; el secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà; convidats rellevants, com ara Narcís Serra -d'un temps ençà el trobo arreu, més que mai-; i rectors i vicerectors, catedràtics, professors, amics, i un bon grapat d'estudiants.

    Carreras
    assenyalà una primera lliçó d'història econòmica: "No s'ha de repetir l'error del banc central dels EUA (la Reserva Federal) després de 1929, que va deixar que els bancs fessin fallida i no va compensar la destrucció de crèdit i la deflació subsegüent amb una política d'expansió del crèdit o, com a mínim, de la quantitat de diner en circulació."

    Carreras invocà a Milton Friedman (1912-2006), l'expert en política monetària que refermà el seu prestigi en convèncer tothom d'un remei per aquella crisi: "Si la Reserva Federal hagués disposat d'un objectiu de creixement moderat dels preus ens hauria estalviat la gran depressió mercès a polítiques monetàries i creditícies expansives". La conclusió del nostre professor fou enraonada: "No podem prescindir del crèdit, però tampoc podem prescindir d'una bona regulació del crèdit". Esperonà, cap al final, a perseverar en les virtuts del treball: "El creixement econòmic no és un tresor amagat. Ens obliga a emprendre allò que se'n diu reformes estructurals, i aquestes fan molta mandra".

    El rector Casals reblà el clau. Ens animà a sortir del clos de la mandra. "Es tracta –digué- d'esventrar les muralles de la Universitat i obrir-la d'una manera definitiva a l'avenir de l'entorn d'innovació i transferència que es desenvoluparà a Barcelona durant els propers anys".

    L'empresària Núria Basi ja havia obert aquell matí un esvoranc a la muralla universitària: -"Us exhorto –havia dit- a portar a la societat els valors i els coneixements que obtingueu a la universitat".

    La història vista per Carreras contribueix a intervenir amb garanties sobre l'actualitat econòmica, però també ens forneix de metàfores per treure'ns de sobre la resignació, la passivitat i la mandra.