Els caganers, l'aterratge a Madrid i el regnat d'Alexia Putellas

L'empresa caganer.com compta amb vuit botigues, repercussió internacional i nombroses vendes al llarg de l'any

Les novetats dels caganers de 2023 | Cedida Les novetats dels caganers de 2023 | Cedida

Catalonia’s beloved scatological Christmas custom (El costum nadalenc escatològic estimat de Catalunya). Així ho plasma la BBC en un article viral sobre una figura peculiar del nostre país: el caganer. "A Catalunya, entre els pessebres tradicionals, s'amaga una figura petita, amb els pantalons abaixats, fent les seves necessitats enmig del pessebre", continuen amb un to humorístic. I, entre els reis dels caganers hi ha l'empresa familiar Caganer.com, nascuda el 1992 a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), que va aconseguir gran repercussió internacional el 2008 amb la victòria del futur president dels Estats Units Barack Obama i la decisió de la companyia de crear més de 1.000 caganers del polític americà, que es va convertir amb un èxit internacional i va ocupar nombroses portades de les principals capçaleres del món. Des de llavors, la tradició local del caganer ha arribat arreu del món.

L’auge dels caganers té a veure amb la victòria d’Obama i la creació de figures seves amb repercussió internacional

"L'aparició a les portades del caganer de l'Obama va causar molt de rebombori mediàtic, llavors vam apostar per crear més polítics internacionals d'àmbit europeu i de l’Amèrica Llatina", explica a VIA Empresa Sergi Alòs, impulsor de caganer.com.

Més info: La botiga de Nadal més bonica del món és a Barcelona

"Gràcies a aquest auge hem inaugurat fins a vuit botigues noves, veiem que funcionen i que després dupliquen i tripliquen les vendes. Hem aconseguit que un producte local i estacional s'hagi convertit en un autèntic souvenir de la icona catalana", destaca l'empresari.

De Torroella de Montgrí i una presó, al món

Els caganers de Caganer.com, creats per la família Alòs-Pla, compten amb diferents distintius oficials, són pintats al taller que tenen a Torroella de Montgrí i disposen de productes de proximitat, com ara el fang que prové de la Bisbal d'Empordà. Segons avança Alòs també disposen de l'ajut de 70 presos d'un centre de Figueres, per impulsar l'acció social.

Entre els més venuts hi ha el de la futbolista Alexia Putellas, que el propietari avança que s'han esgotat les existències que tenien i que n'estan produint de nous. Alòs afegeix que també tenen figures de la migcampista blaugrana Aitana Bonmatí.

Els caganers de l’Alexia Putellas s’han esgotat i Aitana Bonmatí és la nova incorporació

"Aquest any comptem amb 40 novetats, com ara Lady Gaga, personatges de Stranger Things, Harry Styles, l’humorista Broncano, el periodista Gerard Romero o el cantant Camilo entre d'altres", continua l'impulsor. Així com els "famosos combos”, format per parelles i trios que es complementen, sigui com adversaris o amics infal·libles. Els Simpsons, Joc de Trons, Asterix i Obelix, sanitaris o de la Peppa Pig, són els exemples predilectes.

 

Finalment, la companyia compta amb vuit botigues ubicades entre Barcelona, Girona i l’acabada d’estrenar a Madrid, en concret a la calle Mayor i una de les que més vendes genera. Tenen més de 350 models de caganers. I, considerat al llarg de les generacions, com un símbol que "si no es posa al pessebre, porta mala sort".

Més informació
Jesús Peiró, la firma d'Alexia Putellas que ha enamorat París
El caganer, que no falti
Rosalía, Greta Thunberg i la Casa de Papel ja tenen caganer
Avui et destaquem
El més llegit