San Francisco és una de les ciutats més cares del món pels alts salaris de Silicon Valley
San Francisco és una de les ciutats més cares del món pels alts salaris de Silicon Valley

Per què és tan car viure a San Francisco?

Les autoritats californianes van situar el llindar de la pobresa de la ciutat en els 117.400 dòlars d'ingressos per les famílies de quatre persones davant de l'increment del cost de vida

Si hi ha una Meca per al món de l'emprenedoria, aquesta és San Francisco. Ciutat referència de Silicon Valley, del Golden Gate, dels Warriors i la ciutat on qualsevol projecte empresarial sembla possible. Aquesta arcàdia de l'empresariat i les noves tecnologies, en canvi, té un llistó pràcticament inaccessible per a molta gent que no té més aspiració que instal·lar-se i viure-hi, o per als propis oriünds de la ciutat. El 2018, el nombre de sense-sostre a la metròpolis californiana va créixer un 17% per arribar al 8% del total de la població, segons les estimacions més baixes. I la raó és simple: San Francisco reuneix els salaris més alts dels Estats Units, però també els preus d'habitatge més cars, amb lloguers que se situen sobre els 3.121 dòlars al mes de mitjana per un pis de dues habitacions.

Pobresa molt cara

El juny de 2018, el The New York Times publicava un article titulat San Francisco és tan car que pots ser pobre cobrant un salari de sis xifres, i no era una hipèrbole ni un joc periodístic. El cost de la vida és tan exagerat a la ciutat de l'emprenedoria que el govern federal de Califòrnia va situar el llindar de la pobresa en els 117.400 dòlars anuals per a famílies de quatre persones que resideixen a la zona. Més encara, les famílies amb els mateixos membres amb guanys de 73.000 dòlars són considerades oficialment com unitats de molt baixos ingressos.

Les famílies amb guanys de 73.000 dolars anuals són considerades oficialment com a unitats de molt baixos ingressos

Per posar-hi context, la mitjana d'ingressos d'una família amb quatre membres als Estats Units és de 91.000 dòlars, mentre que els guanys mitjans d'una família de qualsevol mida a la primera potència mundial és de 59.000 dòlars. Si parlem de lloguers, la segona ciutat més cara dels Estats Units és Nova York, amb mensualitats que se situen sobre els 2.750 dòlars.

Els polítics continuen discutint sobre els motius concrets que han situat a San Francisco en aquests nivells d'exclusivitat que porten a la mateixa expulsió de la població resident, però una de les causes sembla clara, i coincideix amb el principal motiu d'èxit de la ciutat: Silicon Valley.

El creixement d'aquest hub tecnològic de referència mundial ha portat a milers de nous habitants provinents de tot el món a San Francisco i la ciutat no ha estat capaç d'absorbir tota aquesta nova demanda. Segons dades de l'Associació de Govern de l'Àrea de la Badia, recollits per EFE, entre 2007 i 2014 la metròpoli va construir 16.449 nous habitatges, però els càlculs urbanístics que tenen en compte l'arribada de nova població a la zona calculen que se n'haurien d'haver creat 31.193 en el mateix període.

San Francisco és avui la ciutat amb millors salaris del món, amb una mitjana d'ingressos de 6.526 dòlars al mes per habitant

I qui surt beneficiat en aquesta lluita ferotge per l'habitatge disponible? Els que millors salaris tenen, que són els treballadors de les empreses tecnològiques de Silicon Valley. Segons el Deutsche Bank, San Francisco és avui la ciutat amb millors salaris del món, amb una mitjana d'ingressos de 6.526 dòlars al mes per habitant. Una xifra inflada per Facebook i companyia, però que alhora expulsa molts habitants de la ciutat. Un avís per a Barcelona?

Més informació
Tinta d'impressora, el líquid més car del món?
Per què les samarretes de futbol valen 90 euros?
Per què és tan cara la tòfona?
Avui et destaquem
El més llegit