La singularitat de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre

Milers de fans de 'La Casa de Papel' s’acosten a les històriques instal·lacions de Madrid, encuriosits per una fàbrica peculiar

La Casa de Papel. | Netflix La Casa de Papel. | Netflix

Tot va començar com una petita ficció espanyola fins que s'ha convertit en la sèrie més exitosa dels últims anys. És La Casa de Papel. És l'impuls definitiu de la producció espanyola de la mà de Netflix al país. La foto dels atracadors amb la seva indumentària vermella i les caretes de Dalí (actors reconeguts amb milions de seguidors), formen part de la vida diària de molts de nosaltres i d’una nova generació. Ja no és Hollywood qui decideix les històries que funcionen arreu del món.

Un pla magistral liderat pel ‘Professor’ (Álvaro Morte a la ficció) i un robatori amb una banda de lladres ha enganxat a milions d'espectadors a les llars. El cop definitiu té lloc a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, pel qual els perpetradors retenen als treballadors com a ostatges i imprimeixen milers de milions d'euros per a ells mateixos. L’objectiu, escapar amb vida.

“Ja no és Hollywood qui decideix les històries que funcionen arreu del món”

La dificultat de gravar en escenaris reals

La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (o Casa Reial de Moneda) és l'escenari on "es desenvolupa" la trama principal de la sèrie La Casa de Papel, malgrat que ha estat gravada en un plató de la productora Vancouver Producciones i l’edifici que apareix en els exteriors és la seu del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, conegut com a CSIC.

Gravar a l’autèntica Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre era impossible per qüestions de seguretat i per mida, ja que era complicat filmar-hi certs plans i seqüències. A més, haurien hagut de tancar els carrers i perjudicar el trànsit del barri de Salamanca de Madrid, fet que hagués incrementat, encara més, el pressupost d’una sèrie ja de per si milionària.

Edifici on es troba ubicada la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre | Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre

Edifici on es troba ubicat la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre | Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre

 

“Gravar a l’autèntica Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre era impossible per qüestions de seguretat i mida”

Més que bitllets

Segur que més d’una vegada ens hem qüestionat on fabricaven els bitllets i les monedes, especialment amb el canvi de les antigues pessetes als euros actuals. I, ara, encara més. Amb la sèrie han augmentat, i molt, les cerques a Google sobre aquesta institució. En concret, avui dia, un 140% més que fa uns mesos.

Tal com indica el seu nom, a part de fabricar monedes i bitllets, també creen segells de correu, documents d'identitat, títols universitaris, Loteria Nacional o cartons de bingo, entre d'altres.

“Les cerques a Google sobre la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre ha augmentat més d’un 140%”

A la fàbrica imprimeixen monedes, ja siguin les habituals de circulació que podem tenir a la cartera, com també de col·lecció per al Tresor Públic Espanyol. Després, qui posa en circulació les monedes és el Banc d'Espanya, el Banc Central Europeu o Bancs Centrals d'altres països. Amb el pas dels anys, també han apostat per la digitalització i s'encarreguen de certificats electrònics reconeguts per l'Administració Pública del país. Així que és probable que molts de nosaltres hàgim llegit el nom anteriorment o tinguem algun certificat relacionat amb ella i no ens hi hem fixat.

Per tant, estem davant d’una entitat pública empresarial nascuda el 1893 que està adscrita al Ministeri d'Hisenda. A part del servei públic, també col·labora amb entitats privades que requereixin els seus serveis.

Turisme de sèries

Si cerques a Instagram el hashtag #lacasadepapel, entre les principals fotografies hi haurà milers de selfies a davant d’aquesta prestigiosa ubicació de Madrid. A part d’altres activitats com ara escape room o tours a peu de 3 hores per les principals ubicacions. El turisme de selfies i sèries ja és una nova realitat. I la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, tampoc és l’excepció. Benvinguts al singular món de les monedes.

Més informació
Rosalía, Greta Thunberg i la Casa de Papel ja tenen caganer
La moneda ciutadana per animar el comerç de proximitat
Avui et destaquem
El més llegit