'Casual friday' o 'casual week'?

Divendres a l'oficina està permès treure's els talons o la corbata i el vestit d'home per començar amb relax el cap de setmana

Divendres és diferent. És aquell dia de la setmana en què el treballador arriba amb un somriure a la feina perquè ja posa els ulls sobre el cap de setmana. I no hi ha millor manera per donar la benvinguda a l'oci i la tranquil·litat, que destensar la situació al lloc de treball, començant per treure's la corbata. És el que es coneix com a casual friday, una tendència que neix a finals dels anys 50 als Estats Units i que no es converteix en un boom ni arriba a Europa fins entrat ja el nou segle. Això sí, mantenint, amb els anys, l'esperit de relaxar l'ambient a la feina i en qualsevol nivell de la jerarquia.

Les normes dels divendres informals
Però el terme casual no s'ha d'entendre com un sinònim de roba d'esport. En fa la correcció l'assessora d'imatge corporativa Silvia Foz, qui posa èmfasi en la necessitat de mantenir un cert llindar de formalitat i respectar el que anomena estil "informal elegant".

De dilluns a dijous, el vestit d'home de color fosc, la corbata i la camisa tenen el monopoli en qüestió de moda. En canvi, els divendres, se'ls dóna una llicència als pantalons de cotó i als texans foscos. Ara bé, tenint clar que hi ha uns certs límits com el que puntualitza l'assessora: "Hi ha empreses que tenen prohibit el texà en el seu protocol de vestir". Juntament amb aquest tipus de pantalons, s'accepten les camises llises o de ratlles amb americanes de cotó i mocassins.

Les dones poden seguir una línia similar. El més usual és substituir els pantalons de pinça o el vestit amb americana per un pantaló més lleuger, una brusa o un vestit amb colors vius i sabates planes. "Sempre cuidant al màxim tots els detalls, sense anar massa estrident ni amb una faldilla massa curta", afegeix Foz, "perquè el més important és que el treballador segueixi la marca de l'empresa i que sigui coherent amb la seva filosofia".

Del casual friday a la casual week
Tota la teoria sona molt bé, però la pràctica mai la segueix al 100%. Especialment si el que ha de ser una tendència beneficiosa per l'ambient d'una companyia, s'acaba convertit en un guirigall d'estils que danyen la imatge. Segons explica Silvia Foz, "moltes empreses catalanes han decidit treure-ho perquè la companyia es convertia en una passarel·la d'estilismes estranys i gens adequats per a la marca corporativa". És per això que s'ha fet el pas cap el que pot ser anomenat casual week.

El més habitual és trobar aquesta situació en "empreses de professionals liberals", explica la personal shopper Dolors Medina. L'excepcionalitat de la roba informal els divendres es veu més en "companyies conservadores i que tenen un protocol d'imatge més rígid", detalla. A més de fer més passatger el divendres, el casual friday també permet escurçar distàncies dins la jerarquia corporativa i "millorar la comunicació entre els diversos càrrecs", segons Medina.

Un cas que ho exemplifica és el de Marc Turí. Ell és freelance i treballa en la comunicació de diverses empreses. Tot i que no es troba integrat dins un pla de protocol definit per una companyia, assegura que ha hagut d'afrontar en diverses ocasions el dilema d'escollir entre el vestit d'home i un estil més casual.

La seva elecció són uns pantalons foscos amb una camisa, però res de corbates ni americanes. "El perquè és molt lògic, em sento més còmode i faig la feina menys tens, sense patir pels formalismes", explica. Reconeix que ha treballat en empreses amb unes normes de vestimenta marcat, on ha hagut d'adaptar el seu estil a l'etiqueta que demanaven. Tanmateix, reafirma l'opinió de les expertes i assegura que "cada cop hi ha més empreses que posen en valor la naturalitat i deixen que sigui el propi empleat el qui faci seva la imatge de l'empresa vestint com millor es sent".

Sobre el risc de veure roba inadequada per la imatge de la companyia, nega que aquests extrem siguin habituals. "Si respecten el teu estil i et donen llibertat, tu també respectes i saps on hi ha el límit", afegeix.

El Formal friday de Silicon Valley

El món decideix vestir informal els divendres? Doncs a Silicon Valley ho capgiren i es posen l'americana i la corbata. S'anomena formal friday, o corporate friday en empreses com Facebook, segons va publicar The Wall Street Journal. El per què està, ni més ni menys, que en trobar una excusa per deixar de vestir durant un dia les samarretes amb logos i xancles d'estiu i portar el vestit d'home. Una peça que, segons sembla, fa sentir important a més d'un empleat.

Avui et destaquem
El més llegit