La Catalista, de Linkedin als vins a copes

La sumiller Erin Nixon selecciona una carta de 15 copes amb plats amb el segell de la xef Laila Bazham

Les fundadores de La Catalista Les fundadores de La Catalista

La Catalista és un projecte femení; un restaurant catalitzador de sensacions on assaborir, aprendre i gaudir. Això és, comandat per dues dones i de gran sensibilitat i altura. La xef Laila Bazham i la sumiller Erin Nixon s'han embarcat en un bar a vins al barri de Santa Caterina que uneix les seves dues passions: la gastronomia sud-est asiàtic i els vins de petits productors catalans.

Nixon era executiva en LinkedIn i Bazham (de qui ja us hem parlat quan vàrem ressenyar Hawker 45) va estar envoltada de carpetes i presentacions una bona part de la seva vida a JP Morgan. Però un millor futur com a empresàries era possible per a ambdues.

Més info: De JP Morgan als fogons del Hawker 45

Al capdavant de la Catalista s'ha quedat Nixon, que s'encarrega de buscar referències catalanes singulars, petits vins biodinàmics capaços de sorprendre els seus clients. "Tenim 40 referències en total i només treballo amb productors que conec, els vaig a visitar sempre que puc i quan demano vins a un distribuïdor em miren com una bestiola rara perquè potser solament vull que m'enviin un vi en particular quan l'habitual és que et muntin la carta", explica.

Obert fa escassos 5 mesos, el petit bar respira un esperit confortable malgrat els seus recudidas dimensions (no més de 80 metres i servei per 30 persones) que conviden a quedar-se i demanar una copa més. La inversió ha estat modesta –"d'uns 50.000 euros, i això comptant el mobiliari" explica l'empresària-. Per a nosaltres era important que el lloc fos lluminós, que tingués encant i que poguéssim fer créixer aquest projecte sense presses.

"Tenim 40 referències en total i només treballo amb productors que conec, els vaig a visitar sempre que puc"

Natural de Texas i amb una vida passada plena de viatges i aventures –el seu marit i company en aquestes lides es dedica a l'aviació- Nixon tom l'oportunitat de venir a establir-se a Barcelona amb molta il·lusió: "Vaig pensar molt quin local escollir i quin barri. Òbviament Gràcia o el carrer Enric Granados estaven entre els meus favorits. Però aquest local em va atrapar", recorda.

A nosaltres ens ha atrapat la proposta de vins a copes amb plats per maridar (que no a l'inrevés) presentada en una carta escalonada visualment que es defineix a si mateixa: caves, vins blancs, negres, rosats i vins dolços. Nixos busca les històries darrere dels ceps, els valents que aposten per varietats recuperades com el Trepat de la Conca de Barberà i petits productors, herois en un ofici que requereix paciència i amor. "Hi ha coses, sobretot en tema de vins, que no pots aprendre en els llibres", arguye. Recordem el desastre en el celler Rendé Masdeu, parlem de Marco Abella i d'un negre que ens té enlluernats a tots: Vega Aixalà – Viern 2011, de Vilanova de Prades.

La Catalista

El servei entre taules és àgil i interfereix el just entre elaboració i elaboració –totes marcades per la creativitat d'una xef que ha fet de l'amalgama de sabors panasiàtics la seva carta de presentació-. Provem unes aletes que criden a la memòria gustativa d'un Hawker en la seva primera etapa: un cruixent consistent, però lleuger i dues salses amb un peu a Corea i un altre a Japó. El pop amanit amb llegums i ple de textura i contrastos és exemplar. També hi ha un esforç en el caneló, un dels best sellers de la casa –ens avisa-: "Pot ser que la setmana passada venguèssim uns cinc al dia, rememora.

Bravo també per la taula de formatges –d'una parada del proper mercat de Santa Caterina-: Payoyo (gadità), Idiazábal (basc) i Pirineus (català), petit recorregut làctic pel que és Espanya. Ens quedem amb ganes de provar aquesta llesca amb ou amb gelat de caramel salada i coronar-la amb la Melvasia Verema Tardana Vega de Ríos. Això serà en una altra ocasió.

La Catalista Wine Bar and Kitchen

Adreça: Carrer dels Carders, 11, Barcelona

Telèfon: 932 68 31 78

Preu Mitjà: 30 euros

Avui et destaquem
El més llegit