CFD: escola, 'coworking' i galeria

Cinc emprenedores impulsen un projecte de formació i exposicions amb la fotografia documental com a eix central

L'equip del Centre de Formació Documental
L'equip del Centre de Formació Documental
Aiats Agustí
Periodista
05 d'Octubre de 2016
Act. 07 d'Octubre de 2016
Fa cinc anys, cinc noies -la Mireia Bordonada, l'Anna Bosch, la Bea Sánchez, l'Ada Sbriccoli i l'Ona Bros- van fundar el CFD Barcelona (Centre de Fotografia i Mitjans Documentals). Des de l'obertura del centre el 2012, "oferim un programa de cursos de formació, exposicions, cicles de conferències i projectes d'intercanvi internacional amb l'objectiu de generar debat i reflexió al voltant de la fotografia i les noves narratives documentals", diu Sbriccoli, una de les cofundadores d'aquesta escola, coworking i galeria.

Trobada, ensenyament i creació
La seva seu és una nau de 500 m2 ubicada al barri del Poble Sec. Segons Sbriccoli és "un lloc de trobada, ensenyament i creació per a fotògrafs, estudiants i artistes visuals, un viver d'idees i projectes que compartim amb una xarxa d'organitzacions culturals i col·laboradors". El CFD té tres eixos principals: és un centre de formació, un espai de treball comunitari i una galeria, tot pivotat al voltant de la fotografia i la imatge documental.

Els cursos del CFD abracen tots els nivells de dificultat i també ofereixen píndoles formatives "amb formats divertits i innovadors especialitzades en un tema concret", explica Sbriccoli i afegeix que, a més, el centre també compta amb un espai expositiu -amb autors locals i internacionals i col·laboracions amb l'ICUB i la Virreina-. Així mateix, a l'espai de coworking hi treballa gent "del món del disseny, imatge digital, postproducció". Cada any passen per l'escola uns 300 alumnes.

El passat i el futur de la formació
L'empresa, constituïda com una associació cultural, es reivindica com un espai col·laboratiu i horitzontal. El projecte neix arran d'una experiència prèvia d'una escola al barri de la Barceloneta: "L'Anna Bosch, una de les companyes, va heretar la gestió de Ruido foto i va obrir el projecte a altra gent", diu Sbriccoli. La idea de fer créixer el projecte no va trigar a arribar. Després d'uns inicis "convulsos" van obrir l'escola l'any 2012.

Quan el projecte ja estava embastat, les noies de CFD van inscriure's al programa CreaMedia de Barcelona Activa, el programa d'acompanyament a la creació i creixement d'empreses del sector de les indústries creatives i culturals. La idea era donar un impuls als cursos en línia i aquest projecte les va fer guanyadores d'un premi del programa. Així, CFD crea blocs de continguts que distribuirà a altres plataformes de formació en línia "mantenint els nostres estàndards de qualitat i cuidant la part estètica, més a prop del videoclip que dels típics vídeos d'un professor davant la càmera".

El CFD com a empresa factura al voltant de 80.000 euros a l'any i "col·laborem amb una associació cultural per als projectes sense ànim de lucre que gestiona uns 70.000 euros anuals", explica Sbriccoli.

D'aquesta manera, els plans de futur de CFD impliquen reforçar els projectes que impulsen des de l'escola "cercant finançament de l'Ajuntament, però també europeu", diu l'emprenedora. Precisament el projecte Erasmusha concedit 46.000 euros a CFD per desenvolupar un projecte sobre la representació dels refugiats a Europa. Alhora, esperen poder impulsar la part de cursos en línia, conclou Sbriccoli.