Sis xefs que donen sabor a la quarantena

Dani García, els germans Torres, Jordi Cruz o el francès Christopher Coutanceau obren la intimitat de les cuines de casa seva als internautes

Jordi Cruz, uno de los chefs que dan sabor a la cuarentena | ACN Jordi Cruz, uno de los chefs que dan sabor a la cuarentena | ACN

De la calamitat, a produir-se un programa de cuina casolà a mesura. Molts xefs afrontaven la segona quinzena del mes de març amb una expectativa desoladora per als seus restaurants: havien de tancar, aplicar un ERTO als seus empleats i deixar els seus col·laboradors en standy by per l'estat d'alarma per la pandèmia del coronaviruis decretat per l'executiu de Pedro Sánchez. Però el repte del confinament ha portat les estrellles Michelin a posar-se darrere els fogons de casa seva.

Com si fos un plató improvisat, Dani García, els germans Torres, Jordi Cruz o el francès Christopher Coutanceau, entre altres, han obert la intimitat de les cuines de casa seva als internautes. Fins i tot el mateix Ferran Adrià, que des que va tancar el Bulli el 2011 havia penjat el davantal, l'ha agafat aquests dies virtualment.

Una audiència potencial tremenda -el trànsit web ha crescut un 80% a Espanya, situant-se com a segon país de la UE, per darrere d'Alemanya, amb més tràfic de dades, i el cinquè a nivell mundial, després dels Estats Units (17%), l'Índia (14%), el Regne Unit (8%) i Alemanya (6%)- i la necessitat de molts d'aprendre a cuinar a marxes forçades, han ofert una oportunitat.

Dani García va ser un dels primers que va encendre la vitro. El xef malagueny (baixat per voluntat pròpia de l'estel·lar firmament de la guia francesa) va cuinar una amanida de pebrots xocolata rostits amb mozzarella i una cama de cabrit al forn amb olives i orenga. L'èxit (60.000 reproduccions en un dia) el va animar a seguir. Va cuinar un arròs de llom de porc ibèric adobat, amb bolets i piquillos, seguit d'unes verdinas amb cloïsses i pollastre amb allada amb bolets i patates, Cacio e Pepe, guatlles a la brasa i el famós arròs amb llet dels seus restaurants Bibo Dani García i Lobito de Mar.

Els germans Torres, molt més donats a la cuina televisada, el van seguir. Els Torres fan aquests dies un dos per un. S'han reptat en un challenge fraternal que hem seguit de ben a prop. Sergio va cuinar el seu adorat llobarro d'Aquanaria en un llit de sal, romaní i farigola amb guarnició de chalotas i alls. Javier li va donar la rèplica amb un plat a força de pernil, ous de guatlla sobre una safata de patates amb all i pebrot vermell prèviament fornejats. Van seguir una truita de patates amb pernil, un risotto de verdures i un arròs amb flor de romaní.

Los hermanos Torres cocinan en casa durante el confinamiento | Cedida

Els germans Torres cuinen a casa durant el confinament | Cedida

També el televisiu Jordi Cruz ha tret partit de la seva experiència al capdavant de MasterChef des de la intimitat de la seva llar. El xef del triestrellat Abac ha cuinat una crema de carxofes i un gaspatxo de maduixes. Encara que promet seguir pujant contingut a la xarxa aquests dies.

Eneko Atxa, un xef que treballa una cuina pensada des de la sostenibilitat, va apropar les possibilitats d'una verdura tan humil com la coliflor a un públic sobrealimentat aquests dies a base de pizzes i pasta. És una recepta d'Azurmendi que ja havia cuinat per als concursants de MasterChef 7 i que forma part del seu menú degustació 2019. Coliflor a la brasa; cuinada al vapor, amb pilpil de coliflor, daurada al foc i amb caviar esferificat de coliflor i llet d'ovella quallada.

Christopher Coutanceau, recent triestrellat Michelin, ferm defensor de la pesca de proximitat sostenible des del seu restaurant de la Rochelle, ha descobert al seu públic una nova faceta aquests dies cuinant plats tradicionals i de reaprofitament com la lasanya o la seva recepta de gambetes "sense desaprofitament".

Més info: Receptaris de grans xefs per a temps de coronavirus

Fins i tot Ferran Adrià, Ipad en mà, ha recuperat el seu llibre La concina de la família, un vademécum dels menús inspiracionals per al dia a dia. Encara que no s'ha gravat en acció, va deixant en el seu compte de Twitter enllaços als menús complets detallats en el llibre -per exemple la Vichissoise, amb be i tòfones de xocolata-. Són molts els qui esperen que en breu els sorprengui cuinant ell mateix.

Paral·lelament a la cuina en directe, són múltiples les iniciatives secundades per cuiners de renom aquests dies a les xarxes per alleujar els col·lectius que més pateixen –entre ells, el personal sanitari- així com el personal militar de tot el país, apropant-los excedents de producció i catering.

Una activitat que traspassa fronteres. A França, el xef Guillaume Gómez, del Palau de l'Elisi, va reunir més de 200 cuiners sota l'eslògan Les xefs avec les soignants (els cuiners amb els cuidadors) per reforçar el menjar d'hospitals i, a Itàlia, el xef Carlo Cracco va assistir nutricionalment l'hospital aixecat a la Fira de Milà i els germans Chicco i Babau Cerea, del triestrellat Da Vittorio van fer el mateix a l'hospital de campanya instal·lat en la Fira de Bèrgam. Als Estats Units, el mediàtic José Andrés, sempre al costat de les crisis humanitàries, assisteix amb la seva ONG World Central Kitchen a col·lectivitats desfavorides en aquesta dura crisi.

Avui et destaquem
El més llegit