Receptaris de grans xefs per a temps de coronavirus

No tots els llibres de xefs Michelin són inabordables a casa; aquesta selecció t'ajudarà a cuinar com un professional

Recopilación de recetarios de chefs Michelin | iStock Recopilación de recetarios de chefs Michelin | iStock

Ho hem vist àmpliament a les xarxes aquests dies: qui més qui menys s'ha posat a cuinar. Amb el rebost i el frigorífic ben dotats, cuinar a casa durant el confinament és l'opció d'entreteniment que guanya per golejada. Tant de bo molts tingueu bons llibres de receptes a mà amb els quals calmar l'ànsia. És el moment de demostrar que sabem fer un guisat o brodar un arròs. I, si no, d'aprendre'n. De temps, n'hi ha.

Per si de cas, hem seleccionat un recull del millor de la llibreria gastronòmica. Hi ha algunes novetats i altres llibres de sempre, d'aquests que qualsevol bon foodie hauria de tenir a la seva prestatgeria. Si el vostre pare es diu Josep, també podeu utilitzar aquest recull bibliogràfic com a inspiració per a regals.

  • Joan Roca. Cocina madre (Planeta Gastro). Molts diuen que és el llibre de llibres. El que sí que és, és el germen de la cuina dels Roca, la de la seva mare: Montserrat Fontané. De nens, Josep, Jordi i Joan (El Celler de Can Roca) menjaven en el restaurant dels seus pares, Can Roca (Girona), i, de grans, ho segueixen fent. El volum inclou les receptes pas a pas amb elaboracions bàsiques per no experts (amb brous, fons i sofregits) i 80 receptes senzilles i tradicionals, per a tots els gustos: garreta de vedella, suquet de verat, sopa de bolets, canelons, conill en escabetx, arròs de sardines… (Editorial Planeta Gastro. Pàgines: 224. Preu: 22,90€).​

          Ideal per a: qui adora les receptes tradicionals, com els canelons.

          Contraindicat per a: qui vol trobar algun plat del Celler de Can Roca.

El libro 'Cocina madre', de Joan Roca

  • Ideas y recetas entre la cocina y la pastelería (Grup Vilbo). Si us encanten els llibres bonics, aquest és el vostre. Jose Romero Barranco, amb la col·laboració d'Olivier Fernández, exhibeix les seves receptes -en què hi ha sempre un component dolç o una tècnica pròpia de pastisseria- pas a pas amb bellíssimes fotos a gran format. Trobareu aperitius resultons, com els carquinyolis de bacó i xocolata, les xips de plàtan fregit i el brioche plantat de ceba. (Editorial Grup Vilbo. Págs: 197. Preu: 25€).

          Ideal per a: qui gaudeix amb els llibres de gran format a tot color.

          Contraindicat per a: qui té llibreries petites.

El libro 'Ideas y recetas entre la cocina y la pastelería', de Jose Romero

  • La comida de la familia (RBA). És aquest tipus de llibre ideal per a qui és un desastre total a la cuina i busca una guia per saber organitzar els menús de la setmana. El dilluns, llenties, el dimarts, sopa, el dimecres arròs, el dijous llegums… Ja se m'han acabat les idees? El llibre va ser supervendes el 2011 perquè feia certa curiositat tenir a les mans un llibre de receptes fàcils venint de qui venia: el rei de la cuina d'avantguarda: Ferran Adrià. Però al Bulli no només es menjaven esferificacions. El personal de sala i cuina menjava cada dia plats variats i d'allò més saludables. El llibre articula un magnífic punt de partida per als qui comencin a cuinar i no en tinguin ni idea. També pels que desitgen una guia de plats i menús senzills per anar fent en el dia a dia. Estructura, ordre i organització. Paga un petit peatge amb un tractat sobre coccions i tècniques de cuina, mètodes d'organització i de conservació del menjar. Imprescindible. El text és obra de Francesc Guillaumet i Maribel Ruiz de Erenchun i destaca una cuidada selecció d'imatges. (RBA. Págs: 387. 18,95€).

          Ideal per a: qui busca els llibres de cuina senzilla per al dia a dia

          Contraindicat per a: qui creu que al Bulli es menjava escuma i que els xefs d'avantguarda no saben fer canelons.

El libro 'La comida de la familia', de Ferran Adrià

  • Cataluña. Una aventura gastronómica. (Cincotintas). L'extremeny José Pizarro, establert a Londres des dels 21 anys on comanda quatre restaurants, va realitzar un viatge per tot Catalunya per compendiar un receptari que és reflex de l'esperit tradicional i contemporani de la gastronomia catalana. No hi falten els calamars marinats a la planxa que el seu amic Julián, de Begur, li prepara amb la pesca del dia, l'arròs de llagosta del restaurant Ca'l Faiges del Delta de l'Ebre, els canelons de pollastre dels seus amics Lara i Eduardo o l'escudella de la seva amiga Gloria, de Mas Rabiol, a l'Empordà. (Cincotintas. Págs: 253. Preu: 29,95€).

           Ideal per a: fer un cop d'ull a la varietat culinària catalana a través dels seus millors plats i amb fotografies més que inspiradores.

          Contraindicat per a: qui llegeix la paraula Catalunya i se'ls estarrufa el pèl.

El libro 'Cataluña. Una aventura gastronómica', de José Pizarro

  • 1.080 recetas de cocina (Aliança Editorial). S'imaginen un llibre de receptes que sigui el més venut de la història, amb 60 reedicions i que hagi estat mereixedor d'un homenatge per part del Museo del Prado en el centenari del naixement de la seva autora? És aquest. Simone Ortega va escriure un receptari popular –enfront dels complicadíssims tractats culinaris de l'època- que s'ha convertit en eina imprescindible durant qualsevol quarentena. La seva filla, Inés, ha actualitzat l'obra de la seva mare als nous temps i gustos. Trobareu receptes amb detall, amb temps de cocció i trucs per estalviar en la compra. (Aliança Editorial. Págs: 352. Preu: 3-15€).

          Ideal per a: tothom.

          Contraindicat per a: qui fuig dels llibres històrics i odia la cuina francesa.

El libro '1080 recetas de cocina', de Simone Ortega

  • Paella Power (Planeta Gastro). Rodrigo de la Calle (El Invernadero) és, a més del xef de les verdures, un dels principals experts del món en qüestió d'arrossos. Per això, es va permetre escriure aquest llibre dedicat a aquest cereal. Destalibanitza la sacrosanta recepta de la paella valenciana i dona a l'arròs el rigor de les receptes tradicionals i la soltesa de les preparacions més festives: de la Spanish paella, homenatge a Joël Robuchon, amb el seu xoriço, a l'arròs melós de pop a la gallega o a la paella d'ostres i algues. Totes, amb un pas a pas impecable. El seu homònim lloc al Mercado de San Miguel ha venut 2.132 paelles fins al tancament temporal aquests dies. (Planeta Gastro. Págs: 256.Preu: 25,95€).

          Ideal per a: amants del diumenge, el solet i el vermut.

          Contraindicat per a: qui separa l'essència valenciana de l'"arròs amb coses".

El libro 'Paella power', deRodrigo de la Calle

  • En la cocina de mi madre (Edicions B). Dani García és un impecable cuiner. I no pel seu cèlebre tomàquet nitre, sinó per les hores i hores que va passar fregint, batent, coent i fornejant darrere els fogons, aprenent de la seva mare, Isabel Reinaldo. El llibre recull receptes tradicionals que es menjaven i mengen a casa dels García dividides per estacions amb consells i observacions que posen ordre a qualsevol cuina. Llenties amb brandada de bacallà, cigrons de bullit, conill en salsa o la cassola de fideus són algunes d'aquestes. (Edicions B. Págs: 242.Preu: 23,75€).

          Ideal per a: qui li encanten les fritades ben fetes i les croquetes cremoses.

          Contraindicat per a: qui no creu que les mares són les millors.

El libro 'En la cocina de mi madre', de Dani García

  • Torres en la cocina (Plaza & Janés). Javier i Sergio Torres van liquidar el seu divertit programa culinari de RTVE on diàriament ens sorprenien —mitjançant Iker Morán— amb elaboracions peculiars de l'alta cuina portades a la intimitat de la llar. Per sort, van deixar testimoni del seu pas televisiu en diversos llibres que recopilen moltes d'aquestes elaboracions. N'hi ha per a tots els gustos: arròs melós de coliflor i bacallà, l'albergínia inspirada en un pícnic familiar del seu poble Salinas del Manzano o la crema cremada amb un toc de romaní. Amb ingredients assequibles i elaboracions fàcils. Ja saben: "El fons és la base i la base és el fons".

          Ideal per a: trobar receptes resultones en el moment adequat.

          Contraindicat per a: qui li és suficient amb saber fer un ou fregit i la seva creativitat es mesura per intentar fer-lo amb randa.

El libro 'Torres en la cocina', de los hermanos Torres

  • Arzak. Recetas para hacer en casa (Bainet). El títol li ve a mida al contingut d'aquesta obra. Amb més de 40 anys vivint per i per a la cuina, el xef basc presentava en aquesta obra més de 100 receptes pensades per fer a casa. Totes simples. Viables, però amb tocs curiosos. (Bainet. Págs: 252. Preu: 18,90€). Un any després, va presentar al costat de la seva filla la macroobra: Arzak-Arzak (Planeta Gastro), de la qual molts han dit que és el seu llibre definitiu. Hi mostren el costat més íntim del tàndem Juan Mari-Elena, pare i filla còmplices d'un ofici que va portar la seva taverna a ser una 3 estrelles Michelin. Amb receptes icòniques del restrauarnte en els seus últims 10 anys, pas a pas i amb tot luxe de detalls. (Planeta Gastro. Págs: 254 Preu: 49€ ).

          Ideal per a: qui li encanta l'alta gastronomia i somia aquests dies amb tornar a reservar taula en un luxós restaurant.

          Contraindicat per a: qui creu que dels restaurants Michelin se surt amb gana.

El libro 'Secretos de cocina', de Juan María Arzak

Més informació
Ginette, un 'bar à manger' on tot no és francès
Bar Alegria, un bar normal del SXXI
Dr Zhang, dumplings 'made in' Sant Antoni
Avui et destaquem
El més llegit