Eduard Punset sedueix amb l'economia del saber

Hi ha presentadors de conferenciants que prenen més protagonisme que el personatge presentat. Fou el cas del sènior Eduard Punset, 77 anys, en el Fórum Europa-Tribuna Catalunya del passat 17 d'octubre. Eclipsà al conferenciant convidat, el junior Xavier Amor, 38 anys, alcalde de Pineda i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Punset
és un gat vell en política, economia i comunicació. Dels sèniors com ell se'n deien abans homes de món. Ell ho és fins i tot en el sentit dandi del terme. Sap captar l'atenció de grans auditoris. Sedueix als oients amb veritats, amb mitges veritats i amb fantasies intel·lectuals. Té la mateixa capacitat de captivar que gestiona amb èxit un altre sènior rellevant, Sebastià Serrano, 64 anys, també expert en teoria i pràctica de l'encanteri.

Punset
és un crac. Les autoritats li encarreguen discursos, tot i que després els rebenta. Recordo què va fer el 2012 amb motiu de la concessió de la Creu de Sant Jordi. Parlà en representació de tots els qui havíem estat guardonats aquell any. Tothom es feia creus que un Creu de Sant Jordi, acabat d'estrenar, intercalés en el seu discurs els sons d'unes aus que havia sentit xisclar en un carrer sense sortida. I causà sorpresa i contrarietat en afirmar en nom de tots que Catalunya era un país tancat. "Quina creu, Senyor!!" -vaig sentir exclamà darrera meu a un dels condecorats amb la Creu d'honor catalana.

Un dels mèrits proverbials de Punset és el seu optimisme. Ha passat a la història de la divulgació científica la seva afirmació de que no es pot demostrar que ell es mori. És obvi que no es pot assegurar això científicament fins que passi... si és que passa. Davant dels convidats al Fòrum Europa confirmà aquesta fama de persona positivista i positiva. "Cal fer les coses amb somriures, combinant coneixement i entreteniment" –digué. Sedueix amb la seva economia del saber. Recordà que molts dels presents havíem viscut moments de crisi pitjor que aquests. "Posem per cas els milers i milers de persones que anaven a Alemanya a buscar feina." –assenyalà com exemple.

Aquell matí Punset encomanà esperit constructiu a Xavier Amor. "Davant la crisi econòmica i institucional –declarà l'alcalde de Pineda-, la regeneració passa pels municipis". Punset, resident a Pineda, li havia donat peu en dir que calia que "la classe política es regeneri i s'apropi a les necessitats de les persones". Tothom coincidí amb les virtuts del municipalisme. Per aquesta raó l'alcalde Amor remarcà que "el Govern català ens tindrà al seu costat per reclamar els drets de Catalunya i defensant el municipalisme català."

La màgia personal de Punset impregnà tot l'ambient de la sala d'allò que ell anomena intel·ligència emocional. És un sènior exemplar: dóna classes a la Facultat d'Economia del Químic de Sarrià; presenta el programa Redes a TVE; presideix la productora audiovisual Smartplanet; és del Consell d'Administració de Sol Melià Hotels & Resorts.

Exemple i estímul pels sèniors actius. Per molts anys!, Punset. Seran molts anys, és clar, si es compleix la hipòtesi personal d'una immortalitat excepcional.

Avui et destaquem
El més llegit