El 'coworking' que ve

Compartir taula amb el company ja no és suficient, ara també és possible viure en comunitat al camp per aprofitar les sinergies i enriquir els projectes comuns

Aquests dies, els gerents de Nectar, un espai rural de coworking i coliving, com ells mateixos el defineixen, celebren el seu primer camp d'estiu, The Building Camp. La seva proposta és un pas més enllà del que es coneix actualment com els coworkings, espais de treball en comú en què diferents professionals comparteixen sales de visita i es complementen de tant en tant, ja que Nectar és una masia del segle XVI ubicada al Parc Natural de les Guilleries-Savassona (Osona) on es combina el treball de rehabilitació de la masia amb la llibertat de cada usuari de decidir què vol fer.

El projecte The Building Camp allotja 10 persones (professionals de l'arquitectura, l'art, el disseny interactiu i les relacions internacionals, entre altres) interessades en aquesta experiència, ideada pels emprenedors Tai Lomas i Olga Sureda. "La nostra proposta és una alternativa als esquemes que vivim fins ara, diferent. És un projecte col·laboratiu", explica Lomas en la seva entrevista amb VIA Empresa.

Aquesta primera iniciativa de Nectar els està resultant molt satisfactòria. Van ser molts els interessats en aquest projecte que no suposa cap cost pel participant: Nectar els hi dóna allotjament i manutenció i ells posen la seva feina per, a poc a poc, restaurar la masia. De fet, aquest dimarts treballen en l'anivellament del terra. I és que tots i cadascun dels treballs són un repte de llarg recorregut que els seus ideòlegs esperen desenvolupar en altres edicions i projectes. "Es tracta de co-construir junts Nectar, els espais, però també la programació i les idees de projectes col·laboratius. Estem contents perquè hi ha hagut molt interès de gent variada, ha vingut gent interessant de molts països, hi ha gent local però també d'Holanda, Alemanya, Anglaterra…", apunta Lomas. 

Sureda, per la seva part, destaca la varietat de perfils professionals que s'han ajuntat en un mateix espai. "Ens interessava que hi hagués perfils diferents perquè uns es puguin ensenyar als altres. No sabíem com anava a funcionar però tot ha fluït molt. Quan poses gent, malgrat no ser de la mateixa professió ni del mateix país, gent a la qual li agraden els desafiaments, és molt interessant", comenta.

Tal com explica Sureda, a Nectar proposen "espais flexibles i humanitzats, amb unes normes perquè hi hagi una bona convivència però donant les comoditats perquè hi hagi noves maneres de fer", assegura l'emprenedora, qui alhora afegeix que Nectar és un dels primers colivings que hi ha a Catalunya i un exemple de com, a poc a poc, es desdibuixa la línia entre la vida privada i la feina.

Imatge dels treballs que realitzen aquests dies a The Building Camp. Nectar


Una línia que també esborra la darrera proposta de MyTwinPlace, la plataforma d'intercanvi d'habitatge que aquest hivern -en el marc del MWC- va encetar el programa per emprenedors en què un emprenedor allotja un altre. Afegint que el fet de viure uns dies amb una altra persona que també està en ple procés creatiu pot ajudar a trobar punts en comú, idees i sinergies, la idea ha tingut èxit. En definitiva, busquen fer xarxa però seguint la seva filosofia, "vam nàixer amb la idea de democratitzar el mercat del viatge perquè els diners no foren un problema per conèixer el món", declara Maitane Rodrigo, responsable de Comunicació.

Surten noves propostes entre l'ampli ventall d'opcions que les noves tecnologies han permès pair, com matisa Josep Cano, fundador de LoftCowork: "L'evolució ha vingut lligada a les noves tecnologies. El lloc de treball al principi s'habilitava una zona de casa i això va funcionar durant un temps, però amb el temps, la gent s'adona que la vida quotidiana no et permet encarregar-te de tot. Ara tot gira entorn d'una perspectiva diferent", explica aquest dissenyador d'interiors, responsable d'un espai a la zona barcelonina de Poblenou.

Des de Berlin, nova proposta
Des de Berlin arriba la proposta de Welance, un espai de coworking que funciona a la ciutat alemanya des del 2010 i que ara també s'ubica a la capital catalana amb un centre situat al barri del Born. Daniel Quílez, l'encarregat a Barcelona, assegura que "el fet que cada vegada hi hagués més especialització és el que va fer que veiéssim més projectes, la qual cosa ens ha permès que cadascun desenvolupi projectes diferents. Som tots autònoms, establim una estructura horitzontal i les responsabilitats són compartides per tots", apunta. L'apartament en què s'ubica Welance integra despatxos i sales de reunions, útils per a freelances o equips de treball. A més, per la seva connexió berlinesa, poden allotjar usuaris de Welance Berlin a Barcelona, i viceversa.

"La gent cada vegada veu més important el fet no haver d'anar cada dia a l'oficina per realitzar la seva feina, ens ho ha mostrat l'enquesta", assegura Quílez amb els resultats en la mà de la First Nomad Survey, que revela que el 64% d'aquests treballadors itinerants són homes, el 55% dels quals mantenen una relació i el 33% estan a la trentena. Entre els seus usuaris, professionals liberals com els advocats però també músics i gent relacionada amb el món de la tecnologia.
Avui et destaquem
El més llegit