El llibre digital treu la son als editors en català

La setmana del Llibre arrenca amb una millora de la quota de mercat del català, però amb problemes per fer rendibles els 'e-books'

El llibre digital, considerat una de les evolucions naturals per aquest sector, convenç un de cada deu lectors en català. I d'aquests lectors sobre pantalla, tan sols el 31,3% declara haver-los comprat. Per això, perquè les còpies i les descàrregues il·legals són majoritàries, el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Jordi Ferré, parla de "greu problema" per al sector.

De fet, la indústria del llibre en català fa balanç aquest divendres: arrenca la 31a setmana del Llibre en Català. Com a bona notícia per al sector editor, el llibre en català ha guanyat quota de mercat i els lectors en aquesta llengua creixen. Això sí, com a contrapunt, hi ha perspectives preocupants per al format digital i també un retrocés en la producció d'exemplars de paper.

"Tenim dos problemes amb el llibre digital"
La preocupació és doble, assegura a VIAempresa Jordi Ferré, president dels editors. El negoci del llibre digital es basa en "vendre molt a baix preu", i això xoca amb la realitat d'una "llengua petita" com la catalana, apunta. A més, fer rendible aquest format es fa més complicat si només el 31,3% dels lectors de llibre digital en compra, segons dades de l'Associació d'Editors, i els que paguen ho fan només amb set de cada deu exemplars.

D'altra banda, l'IVA també és un obstacle per al llibre electrònic. L'última pujada de l'IVA a Espanya no va afectar al llibre en paper, que es manté al 4%, però sí al llibre digital, que va passar del 18% al 21%.

Ferré exigeix a l'Estat Espanyol mesures legals per acabar amb aquesta fuga de clients: "L'Estat és ineficaç i molt lax amb les descàrregues il·legals -acusa- i si no es resolt, no es podrà desenvolupar el negoci". Pel que fa a l'escàs mercat potencial en llengua catalana, recomana la creació de plataformes conjuntes entre institucions, editorials i altres actors de la xarxa per comercialitzar-ne el format.

"El llibre en castellà ha baixat més que en català"
Malgrat que la tendència és a la baixa, la literatura escrita o traduïda en català ha guanyat quota de mercat, a causa del retrocés de les vendes en castellà. Fa cinc anys, de cada 100 euros gastats en llibres, 23 eren en llengua catalana. Ara ja en són 28.

S'hi suma que tres de cada quatre lectors del país llegeixen alguna vegada en català. Com a bon presagi, creixen un 0,8% els lectors habituals en aquesta llengua. Són els que més llibres compren i, per tant, són un públic prometedor per al sector.

Les subvencions a aquesta indústria s'han situat en 3,7 milions d'euros. Això equival al 3,2% de la facturació del sector, si no es compten els llibres de text. I afegeix Ferré: "Aquestes aportacions públiques s'han reduit un 35%".

Avui et destaquem
El més llegit