El lobby dels antics alumnes

Les escoles de negocis fomenten el sentiment de pertinença amb els Alumnis, establint una relació que s'allarga tota la carrera professional beneficiant-se de formació i networking

Esade Alumni
Esade Alumni
18 de Març de 2015
Act. 18 de Març de 2015
Al campus de Pedralbes d'Esade, en el mateix auditori on passen ministres i els més destacats ponents del management empresarial, hi ha un cap de setmana que es converteix en la seu d'un apassionant torneig de tennis de taula. Antics alumnes de l'escola, com el Daniel Rosselló (Lic&MDE'10), amb l'excusa del ping pong es retroben en una jornada eminentment lúdica però on el networking és a l'ordre del dia. "És una forma divertida de retrobar-te amb molta gent i conèixer-ne de nova", explica a VIAempresa. Fer xarxa és un dels principals objectius de les associacions d'exalumnes que les escoles de negocis s'esforcen a potenciar a través dels coneguts Alumni.

Una xarxa de xarxes
Esade Alumni s'estructura a través de diversos "clubs", que agrupen els exalumnes en funció dels seus interessos conformant una xarxa de xarxes. En Daniel, per exemple, forma part del de Màrqueting i del de Salut i Farma. Però si d'alguna cosa n'està especialment orgullós és de participar a Alumni Solidari. "Els exalumnes podem dedicar una part del nostre temps a fer de consultors solidaris. Ajudem empreses i organitzacions a posar en marxa alguns dels projectes que necessiten de forma altruista i col·laborativa", explica Rosselló.

Pel Daniel, "Esade Alumni pot ser una eina molt bona a l'hora de trobar feina en els primers cinc anys després d'acabar els estudis". Ho justifica perquè és el moment que l'estudiant "té menys contactes al món laboral, i pot fer ús d'aquesta eina que és el Servei de Carreres Professionals". Destaca que "té una bona borsa de treball, a més de molts cursos i serveis que et poden ajudar".

Per aquest Alumni d'Esade, la xarxa "ha estat útil, però li podria haver tret molt més partit perquè ofereixen tantes coses que és impossible apuntar-te a tot". Destaca que "sempre et quedes amb ganes d'anar a alguna conferència o fer alguna activitat, sigui estretament vinculada al món empresarial o no".

Esade Alumni reuneix gairebé 18.000 exalumnes
Patricia Sotelo (MBA'02), directora de Màrqueting i Comunicació d'Esade Alumni, explica a VIAempresa que l'associació es va crear el 1989 per un grup de 22 antics alumnes, destacant que la idea no va néixer des de dins de l'escola. Amb els anys s'han acostat i ara ja s'hi ubica dins físicament, però manté una entitat jurídica independent. "Això ens permet prendre decisions molt més àgils i mantenir l'autonomia; però dins la junta directiva sempre hi ha el secretari general d'Esade perquè hi hagi una vinculació amb l'escola", destaca.

L'associació d'antics alumnes d'Esade va viure un punt d'inflexió l'any 2006, quan Germán Castejón en va assumir la presidència. Dels 5.000 socis d'aleshores, s'ha passat als gairebé 18.000 actuals, convertint-se en la xarxa d'antics alumnes més gran d'Europa. "Castejón volia que l'associació agafés molta més empenta i reunís més socis. Ara ha agafat múscul i s'ha fet molt més rellevant pels antics alumnes", recorda Sotelo.

Una relació a llarg termini
La seva missió "és aportar valor a l'antic alumne". Un objectiu que s'intenta assolir des de la formació continuada, el desenvolupament de carrera i el networking. "La idea és que la formació que ha rebut a l'escola tingui una continuïtat, en el món del management sempre necessites estar a l'avantguarda del coneixement", destaca la responsable d'Esade Alumni.

Fora de Barcelona i Madrid, on es reuneix la seva massa crítica de socis, els Chapters internacionals repliquen a petita escala les seves activitats a 30 països. És un exemple de l'expansió de la xarxa, que com destaca Daniel Rosselló, amb experiència laboral a Madrid al departament de Màrqueting de Procter&Gamble, "et permet mantenir el contacte a gairebé tot arreu on siguis".

Un altre exemple del creixement d'Esade Alumni és la conversió del Club d'Emprenedors en una àrea per si sola de l'associació, de la qual ha nascut EsadeBan, una xarxa de business angels.

El sentiment de pertinença també juga
Sotelo també reconeix que "hem d'aportar valor a Esade, al final som ambaixadors de la casa i hem de projectar la seva marca a fora". Esade, explica, és "una escola d'excel·lència i també treballem el sentiment de pertinença perquè a través d'Esade Alumni pugui continuar el contacte amb l'escola".

Tot i que al nostre país no és tan comú com als Estats Units, les escoles de negocis intenten construir un sentiment de pertinença que permeti als seus exalumnes seguir vinculats amb la institució al llarg de la seva vida professional. Eva Garcia, directora d'Eada Alumni, argumenta que "l'escola de negocis et pot acompanyar al llarg de tota la teva vida professional siguis on siguis, mentre que la universitat potser és més una simple etapa". A Eada ho exemplifiquen amb un dels seus eslògans: 'where you keep on growing' (on pots seguir creixent).

Un cop acabats els estudis, són molts els que estan disposats a pagar una quota anual per seguir lligats a la seva escola. "Quan es donen d'alta preguntem què és el que volen, i sempre el primer és la formació", diu Garcia. "Volen seguir en contacte per conèixer les noves tendències. Cada any fem més de 50 activitats, tenim recursos online amb llibres electrònics i revistes. És informació filtrada per la teva escola de negocis, que et dóna una garantia", destaca.

Eada, el tracte personalitzat
El networkingi el suport a la carrera professional són els altres dos factors crítics que empenyen els antics alumnes a allistar-se com a Alumnis. Precisament aquests tres eixos són els que potencia Eada Alumni, fundada el 1987 amb la missió de "mantenir els vincles entre la comunitat d'antics alumnes i l'escola", recorda la seva directora.

L'objectiu principal és "contribuir al desenvolupament professional dels socis d'una forma integral, a través de l'acompanyament i la gestió de la carrera professional mitjançant la formació, la carrera professional i el networking", insisteix Eva Garcia. "Tenir en àrees crítiques de l'empresa perfils de la teva escola de negocis facilita les coses. Per això és important tenir gent ben situada i acompanyar-los a poder accedir a ofertes interessants", destaca.

Cristina Orejas, actualment gerent en el Departament de Laboral de Grant Thornton, va estudiar el Màster Executiu en Direcció de Recursos Humans a Eada, i ara és membre activa del seu Alumni. "Em vaig apuntar perquè un dels grans valors afegits d'estudiar un màster és la part d'Alumni, que és com el post servei tècnic".

Orejas confessa que el fet de tenir "una base sòlida d'Alumni va ser un dels punts importants per decidir-me per fer el màster a Eada". Aquesta professional en destaca especialment la xarxa de networking. "Eada és una escola molt propera a l'alumne, molt humana. A part que fan multitud d'activitats de molts sectors, la gent amb la que et trobes és similar a tu: distesa i sempre disposada a ajudar". Per la Cristina, doncs, el punt fort d'Eada Alumni és que "saben compaginar molt bé la part formativa amb la de networking".

Precisament aquesta setmana Eada Alumni organitza el seu esdeveniment més important de l'any, l'Executive Meeting, on els exalumnes es poden retrobar en una sessió amb diversos conferenciants d'alt nivell. "Això demostra que Eada valora la qualitat i donar servei als seus Alumni, és una forma de posicionar la marca i mantenir-te actualitzat. És una deferència molt important cap als Alumni, que et fa sentir molt important", conclou Orejas.